Хуліганство, провокації, напади та стеження: у чому підозрюють "тітушок" Киви

Координатору організації оголосили підозру за двома статтями
Хуліганство, провокації, напади та стеження: у чому підозрюють "тітушок" Киви
Олег Ширяєв (фото: УНІАН)
4 Серпня 2021, 13:17
читать на русском

Координатор громадської організації "Патріоти - За життя" Олег Ширяєв може бути причетний до хуліганства та побиття чоловіка у Харкові. Також його підозрюють у координації силових груп, які стежили за людьми з проукраїнською позицією.

Про це заявив начальник Управління Служби безпеки України в Харківській області Роман Дудін на брифінгу, передає Суспільне.

Людина отримала удар кастетом, що призвело до важких наслідків, і ножове поранення... Самі фактично себе задокументували, зняли на відео, частково виклали у відкритий доступ. Дуже відверто, дуже зухвало били чоловіка і наголошували на тому, що він має стосунок до "Азову", до тих сил, які здійснюють захист суверенітету нашої держави з 2014 року, - сказав правоохоронець.

Так, на чоловіка у Харкові напали з ножем та кастетом, його побили. Це сталось 19 березня 2021 року.  Згодом один з лідерів "Національного корпусу" та Азовського руху Максим Жорін  у Telegram зазначив, що потерпілий не пов'язаний з "Азовом".

Дудін також зазначив, що свідком у справі є водій потерпілого, який жив на території не підконтрольної Україні Горлівки. Він в липні дав СБУ показання, що підтверджують причетність Ширяєва до злочину. Після цього координатору ГО оголосили підозру за двома статтями – ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство).

Наразі правоохоронці розслідують дві справи щодо Ширяєва. Зокрема про рейдерське захоплення агропідприємства у 2018 році та про побиття людини у березні 2021 року.

За словами Дудіна, Ширяєв "створив групу з підконтрольних собі осіб, які отримували фактично заробітну плату за те, що виконували ті чи інші задачі" для дестабілізації ситуації у Харківському регіоні.

У цій справі правоохоронці провели дев'ять обшуків. В одному з приміщень виявили плантацію конопель, засоби ураження, мобільні телефони, рукавички та "дуже цікавий бланк", за словами Дудіна, на якому вказувалося, що у Києві, Полтаві, Сєвєродонецьку, Харкові та Дніпрі мають бути "у постійній готовності групи з трьох-п'яти людей".

У документів також зазначалося про представників "Національного корпусу". У ньому містились фото шістьох чоловіків, "лідерів груп, які мають чітку проукраїнську позицію, підтримують цілісність, суверенітет нашої держави".

Фото: Суспільне

Дудін пояснив, що на чоловіка у березні напали з метою дестабілізувати ситуацію у країні та розповісти про те, що в Україні є фашизм, нацизм, а громадян України утискають.

За його словами, правоохоронні органи прогнозують продовження дестабілізації ситуації через вибори, які чекають Харківську область. Тому можливі напади на опонентів, підпали автомобілів тощо.

За даними СБУ, з квітня 2021 року силові групи намагалися проїхати з Дніпра, Сєвєродонецька, Полтави, Києва до Харківської області. У деяких групах було по 100-120 людей. Втім, як зазначив Дудін, основне коло фігурантів складається з десяти людей.

Нагадаємо, що 2 серпня Служба безпеки України нейтралізувала "силовий осередок" проросійського громадського об’єднання, яке контролював народний депутат України.

Народний депутат від фракції ОПЗЖ Ілля Кива обурився діями Служби безпеки України, оскільки ті нейтралізували "силовий осередок" проросійського ГО, яке нардеп контролював.

Читайте також