Хвороба Х - що це таке та чи слід боятися можливої пандемії

Хвороба Х - це гіпотетична інфекція, боротьбу з якою відпрацьовуватимуть в теорії, аби швидше адаптуватися до надзвичайних ситуацій
Важливо
Хвороба Х - що це таке та чи слід боятися можливої пандемії
хвороба Х
16 Січня 2024, 07:34
читать на русском

Новина про те, що у світі начебто з’явилася якась нова "Хвороба Х" буквально порвала Інтернет та соціальні мережі. Пишуть, що хвороба здатна спричинити у 20 разів більше смертей, ніж пандемія коронавірусу.

Градус підвищило офіційне повідомлення на сайті Всесвітнього економічного форуму у Давосі про те, що 17 січня відбудеться обговорення цієї хвороби за участю ведучих фахівців світу – у тому числі керівників ВООЗ, вчених, фармацевтів та інших.

Хвороба X - це те, до чого слід підготуватися

Як визначає Вікіпедія, "Хвороба X" — найменування теоретичного невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію, прийнятого Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я у лютому 2018 року для переліку патогенів та захворювань, що потребують термінової розробки ліків або способів лікування.

"Так, подібне позначення було прийнято ВООЗ у рамках оптимізації планування та його гнучкості, щоб мати можливість в екстреному порядку адаптуватися до нового та невідомого патогену, швидко розпочавши розробку вакцини чи методики лікування", - повідомляє Вікіпедія.

Що стосується причини обговорення у Давосі, то його ініціатори пояснюють його необхідність наступним:

"З урахуванням нових попереджень Всесвітньої організації охорони здоров'я про те, що невідома "хвороба X" може призвести до у 20 разів більшої кількості смертей, ніж пандемія коронавірусу, які нові зусилля необхідні, щоб підготувати системи охорони здоров'я до численних викликів?".

Додамо, що саме ВООЗ у листопаді 2022 року слала список з понад 300 вчених для вивчення "невідомого патогену, який може спричинити серйозну міжнародну епідемію". У 2018 році ВООЗ включила "хворобу Х" до списку пріоритетних захворювань, щоб прискорити дослідження патогену, який потенційно може призвести до нової пандемії. Голова Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США Ентоні Фауч підкреслив, що саме "Х" у назві і означає "несподіваність". А вже у 2020 році, коли почалася пандемія коронавірусу, експерти припустили, що "хворобою Х" може бути штам SARS-CoV-2. Загалом, серед пріоритених вірусів експерти називають наступні:

  • Covid-19,
  • геморагічна лихоманка Крим-Конго,
  • Ебола,
  • Марбург,
  • лихоманка Ласса,
  • східний респіраторний синдром (ВРС),
  • тяжкий гострий респіраторний синдром (ТОРС),
  • Ніпах,
  • лихоманка Ріфт-Валлі,
  • Зіка.

А за словами генерального директора Коаліції за інновації в галузі забезпечення готовності до епідемій Річарда Хетчетта, хвороба X це те, до чого слід підготуватися. У статті 2021 року, опублікованій в Cambridge University Press, гіпотетичний спалах хвороби X порівняно з іншими несподіваними інфекційними захворюваннями, які застали медичний світ зненацька.

Наскільки реальною є загроза хвороби Х

Розібратися із ситуацією допоміг лікар-інфекціоніст Андрій Осадчий. Він зазначив, що новина про цю хворобу для всіх стала повною несподіванкою. А сам він у неділю, 14 січня, прочитав про неї у новинах. За його словами, на цей час якихось офіційних відомостей стосовно того, що викликає цю хворобу, звідки вона та іншого немає.

"На мій погляд, зараз мова йде про вивчення потенційного стану системи світової охорони здоров’я – наскільки вона зможе витримати навантаження, якщо ця хвороба проявить себе більш важкою та вірулентною, ніж коронавірус. Згадується цифра "у 20 разів". Звідки вона взята – сказати дуже важливо. Саме з цього можна зробити висновок, що таким чином шукають відповідь на потенційні спроможності системи охорони здоров’я у світі. У свій час Covid став серйозним викликом. Тому зараз це є підготовкою, тренуванням та іншими подібними заходами. Це моє особисте розуміння ситуації", - зазначив інфекціоніст.

Тобто даних про те, що це якась реальна хвороба, яка вона, чим викликається, які має симптоми, наслідки та інше поки що немає. Лікар підкреслює, що ризики є. І у великій мірі через велику антибіотикорезистентність у населення (стійкість бактерій до антибактеріальних препаратів, які мають їх знищити, через безвідповідальне вживання цих препаратів – Ред.) – і після Covid в тому числі. Бо саме Covid нам продемонстрував, що розслаблятися та забувати про своє здоров’я та систему охорони здоров’я дуже небезпечно.

"Не треба бігти до аптек та щось купляти. Хоча б тому, що ми не знаємо, що саме знадобиться. І не треба панікувати, бо паніка – це один з акторів, який знижує імунітет. Треба дотримуватися правил особистої гігієни. Важливо не займатися самолікуванням та своєчасно звертатися до лікарів", - радить експерт.

Читайте також

1