Хворого на ботулізм в Рівненській області ушпиталили у важкому стані

Випадок ботулізму зафіксували у Вараському районі
Хворого на ботулізм в Рівненській області ушпиталили у важкому стані
Лікарня Фото: УНІАН
2 Вересня 2021, 09:03
читать на русском

У Рівненській області одна людина захворіла на ботулізм. Її ушпиталили у важкому стані.

Як повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій, захворювання виявили у мешканця с. Бутове Вараського району.

1 вересня у с. Бутове Вараського району лабораторно підтверджено захворювання на ботулізм у 1 особи, яку госпіталізовано до лікарні у важкому стані. Проводиться комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, - йдеться у повідомленні.

Довідково:

Ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.

Симптоми ботулізму: Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вразливим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно негайно звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Нагадаємо, у Чернігівській області 74-річний чоловік помер від ботулізму. Пенсіонер з’їв домашню кров’яну ковбасу, яка пролежала у холодильнику два місяці.

Читайте також

1