Ілон Маск розповів про свої улюблені книжки

Мільярдер обирає фантастику та науково-популярну літературу
Ілон Маск розповів про свої улюблені книжки
Ілон Маск Фото: facebook.com/ElonMuskQuotes
25 Вересня 2021, 08:22
читать на русском

Ілон Маск розповів про свої найулюбленіші 10 книжок та пояснив, чому він радить їх прочитати іншим.

Про це пише interestingengineering.com.

До десятки улюблених книг Маска увійшли:

  1. Джеймс Баррат. "Останній винахід людства". У книзі йдеться про те, що штучний інтелект зрівняється з людським, а потім і перевершить його.

Штучний нтелект не повинен бути злим, аби знищити людство. Якщо штучний інтелект буде мати мету і людство просто буде стояти у нього на шляху, він знищить його, як щось само собою зрозуміле, навіть не думаючи про це, – вважає Маск.

  1. "Бенджамін Франклін. Біографія", Волтер Айзексон. Бенджамін Франклін — один з "батьків-засновників" США. А також видавець, винахідник, поштмейстер, політик, меценат. Як інженер він створив першу бездимну грубу, громовідвід і біфокальні окуляри, як дипломат - зумів поєднати ідеалізм із політикою балансу сил, як державний діяч - запропонував створити федеральну модель національного уряду. Попри бажання вибудувати ідеальний імідж, він не соромився свого походження й усе життя продовжував підписуватися "Б. Франклін, друкар". Маск вважає його видатним винахідником і своїм натхненником.
  1. "Торговці сумнівами", Наомі Орестес і Ерік Конвей. Автори книжки стверджують, що вчені з політичними зв’язками, приховують факти, пов’язані з низкою проблем суспільної охорони здоров’я, такими як тютюн, використання пестицидів і дірки в озоновому шарі планети.

Маск рекомендував цю книжку до прочитання на конференції у 2013 році, а потім у твіттері підкреслив ключовий висновок книжки: ті самі сили, які заперечували, що куріння викликає рак, заперечували небезпеку зміни клімату.

  1. "Володар перснів", Дж. Р. Р. Толкін. Популярна історія в жанрі фентезі залишила неабиякий слід в душі Маска. Він розповідає, що в юності бачив себе людиною, яка рятує світ. Саме тому книжка йому так близька.
  1. "Основи", Айзек Азімов. Уроки історії стверджують, що цивілізації рухаються в циклі. Ви можете відстежити це на прикладі вавилонян, шумерів, за якими слідують єгиптяни, римляни. Очевидно, що зараз ми перебуваємо у висхідному циклі, і, сподіваюся, це так. Надалі можуть виникнути деякі події, які приведуть до зниження рівня технологій. Було б розумно діяти, поки цикл відкритий, і не розраховувати на те, що він буде відкритий багато часу, - прокоментував Маск.
  1. "Конструкції, або чому не ламаються речі", Дж. Гордон. До роботи в SpaceX Ілон Маск був програмістом. Він розповів, що не знав нічого про космос і ракетобудування. Однак він зміг самостійно вивчити основи ракетобудування. Саме "Конструкції, або чому не ламаються речі" британського вченого Джеймса Гордона послужили йому самовчителем.

"Це дуже хороша книжка для вивчення основ проєктування конструкцій", - сказав Маск в інтерв'ю.

  1. "Місяць – суворий господар", Роберт Гайнлайн. У книжці, опублікованій в 1966 році, показано можливе майбутнє колоністів Місяця. Маск вважає, що ця книжка - найкращий твір Гайнлайна.
  1. "Путівник Галактикою", Дуглас Адамс. Книжка про суперкомп'ютер, що відповів на запитання "У чому сенс життя?". Цей твір Маск прочитав ще в ранньому віці, а пізніше, відправляючи свій Roadster в космос, він використав на демонстраційному екрані напис "Do not Panic!" – саме його було розміщено на обкладинці ранніх видань книги.
  1. Штучний інтелект. Етапи. Загрози. Стратегії", Нік Бостром. Маск неодноразово говорив про небезпеку штучного інтелекту. В своїх численних інтерв'ю він застерігає людство. На думку Маска, за допомогою штучного інтелекту, можна створити безсмертного диктатора, від якого ніхто не зможе втекти.

Ми дуже швидко рухаємося до цифрового суперінтелекту, який набагато перевершує людський розум. Я вважаю, що це очевидно", - стверджує Маск. Аби зрозуміти, наскільки це небезпечно, він радить прочитати книгу Бострома.

  1. "Запалювання. Неформальна історія рідких ракетних видів палива", Джон Д. Кларк. За словами Маска, ця книжка допомогла йому краще розібратися в ракетах. Книга розповідає про принципи роботи ракетного палива і розвиток індустрії ракетобудування в 1960-х – 1970-х роках.

Нагадаємо, днями канадська співачка Grimes, супутниця життя мільярдера і засновника Tesla Ілона Маска розповіла про виховання їхнього спільного сина.

Читайте також

1