Імунолог розповів, яким препаратом від COVID-19 можна вакцинувати дітей від 5 років

Для малюків не підходить жодна з наявних вакцин
Імунолог розповів, яким препаратом від COVID-19 можна вакцинувати дітей від 5 років
Коронавірус, вакцина CoronaVac от Sinovac Biotech (фото: УНІАН)
25 Листопада 2021, 11:55
читать на русском

Для дітей від 5 до 11 років не підходить вакцина від Pfizer-BioNTech, оскільки для них має бути доза в три рази менша, ніж у препараті Comirnaty.

Про це заявив голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Федір Лапій в інтерв'ю для медексперта ЮНІСЕФ Катерини Булавіної.

Як відомо, в Україні вже щеплюють від коронавірусу дітей від 12 років і старше вакциною Pfizer-BioNTech, але для молодших вона не підходить.

Зараз цю вакцину ми розводимо, додаємо розчинники і набираємо 0,3 мл. Якщо говорити про так звану дитячу дозу від 5 до 11 років - це не означає, що ми можемо взяти 0,1 мл, і ввести внутрішньом'язово. Це означає, що повинна бути окрема вакцина, окрема форма, - заявив Лапій.

Імунолог наголосив, що вона не монодозна і теж буде потрібно робити кілька уколів. Крім того, за його словами, у вакцині для маленьких пацієнтів вміст м-РНК втричі менше, ніж у звичайній дозі препарату Comirnaty від Pfizer-BioNTech (для дорослих і дітей від 12 років).

Коли можна очікувати її в Україні? Мені сказали, що процес її легалізації в Україні почався або почнеться незабаром. І швидше за все, вже в січні 2022 року ми матимемо її зареєстровану в Україні, - розповів Лапій.

Проте експерт наразі не знає, чи буде Україна закуповувати такий препарат для малюків. При цьому Лапій сумнівається, що вакцину для дітей від 5 років вийде отримати через механізм COVAX.

Нагадаємо, що в Україні рекомендували щепити проти COVID-19 дітей 12-17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, але лише за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень.

Читайте також