Іран з п'ятої спроби передав Україні звіт щодо катастрофи літака

Складено попередній звіт відносно обставин катастрофи
Важливо
Іран з п'ятої спроби передав Україні звіт щодо катастрофи літака
Авіакатастрова літака МАУ (фото: ВВС)
5 Січня 2021, 16:01
читать на русском

Наприкінці грудня Іран передав Україні проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи українського літака МАУ в Тегерані.

Про це заявив повідомив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін у коментарі "Суспільному".

Так, передали увечері 31 грудня, з п'ятої спроби. Зараз усі компетентні органи ретельно його вивчають — повідомив він.

Єнін зазначив, що Україна має 60 днів на те, аби внести до звіту зауваження та пропозиції, після чого Іран матиме ще місяць на його доопрацювання. Звіт оприлюднять лише після затвердження радою Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Зарано щось коментувати по звіту, поки що є факт його отримання, далі аналіз покаже, наскільки він нас задовільняє з точки зору об'єктивності та неупередженості, — зазначив він.

Читайте також

Про факт передачі звіту заявив і посол Ірану в Україні Манучехр Мораді. За його лосвами, було складено попередній звіт відносно обставин катастрофи, а його остаточний варіант було нещодавно затверджено і передано всім відповідним сторонам.

Посол зазначив, що попри критику Ірану з боку інших сторін, іранська сторона практично одразу після катастрофи зізналася в тому, що трагедія сталася внаслідок помилки. Також причетних до авіакатастрофи було притягнуто до відповідальності та затримано.

Нагадаємо, вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

А 11 січня Іран офіційно визнав вину за збиття українського літака із зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони.

До того ж Іран відкликав пропозицію про виплати родинам загиблих в авіакатастрофі літака МАУ під Тегераном у січні цього року.

30 грудня стало відомо, що Іран виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.