Італійське видавництво вибачилося через брехню про події в Україні у підручнику

У підручнику з географії вказано, що Росія отримала Крим внаслідок референдуму
Італійське видавництво вибачилося через брехню про події в Україні у підручнику
Скандальний підручник в Італії Фото: Посольство України в Італії у Фейсбуці
3 Лютого 2021, 06:27
читать на русском

Італійське видавництво Pearson, яке випустило підручник з географії із неправдивими даними щодо окупації Криму Росією та щодо російської агресії на Сході України, висловило жаль з цього приводу.

Як повідомляє посольство України в Італії на своїй сторінці у Фейсбуці, керівництво видавництва Pearson у своїй відповіді на запит відомства висловило жаль з приводу ситуації, яка виникла, та наголосило на готовності спільно обговорювати зміст підручників у тематиці, що стосується України.

Ми вітаємо такий конструктивний підхід, який дозволить надавати авторам посібників інформаційну допомогу для висвітлення української тематики. "Нічого про Україну без України" - саме такий підхід плануємо застосовувати у відносинах з видавництвами, які несуть відповідальність за видані підручники спільно з автором та академічною спільнотою (контроль з боку Міносвіти Італії за підручниками був скасований після прийняття Закону №448/1998), - повідомили у посольстві.

На думку дипломатів, учні в Італії мають отримувати неупереджену інформацію про нашу державу.

Читайте також

Також у посольстві зазначають, що офіційно звернулися до видавництва, міністерства освіти Італії та автора підручника з вимогою "виправити згаданий текст".

Нагадаємо, у підручнику італійського видавництва було зазначено, що в анексованому Криму "відбувся референдум про приєднання до Росії", а також інформацію про те, що Донецьк і Луганськ "стали автономними" через "етнічний спір українців і російської меншини". У книзі не згадується про агресію Росії.

Також у підручнику зазначено, що в Україні дві офіційні мови – українська і російська.

Після того, як це помітив користувач соцмережі під ніком "Олександр Аронець", посольство України в Італії офіційно звернулося до видавництва, Міністерства освіти країни і до автора підручника з вимогою виправити текст і пропозицією співпрацювати, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому.

Нагадаємо, Олександр Аронець на своїй сторінці у Фейсбуці виклав фото підручника з географії та звернув увагу на неправдиву інформацію щодо України.

Мені цікаво, це так влада Італії піклується про понад мільйонну українську діаспору, нав'язуючи у підручниках тези з телеканалу Раша Тудей? Хто затверджував підручник, який суперечить офіційній позиції самої країни і містить просто брехливі твердження? Не сумніваюсь, що подібні історії є і в інших країнах ЄС, - написав він та додав фото підручника.

Нагадаємо, у листопаді минулого року мусульманська релігійна асоціація Польщі опублікувала календар на 2021 рік із зображенням мечетей в окупованому Криму. Їх позначили як територію Російської Федерації.

1