Кабмін націоналізував "Сенс Банк", який належав російським олігархам

Активи колишнього "Альфа Банку" держава придбала за одну гривню
Кабмін націоналізував "Сенс Банк", який належав російським олігархам
22 Липня 2023, 16:51
читать на русском

Кабмін вирішив націоналізувати "Сенсбанк". Перед тим Національний банк України ухвалив рішення, яке дозволив передати "Сенс Банк" у власність держави. Його власниками є російські підсанкційні олігархи.

Про це на брифінгу повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, у НБУ ухвалили рішення вивести з ринку "Сенс Банк" і звернутися з пропозицією до Кабміну щодо участі держави у цій процедурі.

Він додав, що до такого рішення призвів той факт, що власники банку пов'язані з Росією та підтримують дії країни-агресора. Це завдає значних репутаційних ризиків і має суттєвий негативний вплив на діяльність банку.

При цьому у пресслужбі Нацбанку також уточнюють, що до такого рішення призвели й укази Володимира Зеленського щодо санкцій проти власників "Сенс Банку", які він підписав у жовтні 2022 року. Вони, зокрема, передбачають блокування активів.

"В умовах дії в Україні воєнного стану і з урахуванням поточного фінансового стану АТ "Сенс Банк" все вищеперелічене становить загрозу інтересам вкладників та інших кредиторів банку. У таких умовах відповідно до вимог закону України "Про банки та банківську діяльність" Національний банк зобов'язаний прийняти рішення про виведення системно важливого АТ "Сенс Банк" з ринку", - додали в НБУ.

Зазначимо, Пишний у відповідь на запитання кореспондента РБК-Україна розповів, що після переходу банку у власність держави частка держбанків в Україні зросте з 53% до 56%.

Нагадаємо, "Сенс Банк" - це колишній "Альфа-банк". Він став найбільшим в Україні банком, який належить підсанкційним особам, а саме - Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову.

Ще в березні 2023 року Нацбанк визнав ділову репутацію акціонерів "Сенс Банку" небездоганною та заборонив їм брати участь в управлінні банком.

А вже у травні Верховна рада ухвалила законопроєкт для націоналізації підприємства, який дозволяє передавати у власність держави банки, що належать підсанкційним особам.

Фрідман, Авен та Косогов не можуть продати свої акції, оскільки проти них запровадили західні обмеження.

Довідка: Альфа-Банк Україна, за даними НБУ, на 1 вересня 2022 року за розміром загальних активів посідав 7 місце (111,16 млрд грн) серед 67 банків, що діють у країні.

За даними фінустанови, його найбільшими акціонерами наразі опосередковано є Андрій Косогов (40,96% - до нього після війни перейшли пакети Германа Хана та Олексія Кузьмичова, що потрапили під санкції), Михайло Фрідман (32,86%) та Петро Авен (12,4%), а також UniCredit SpA (Італія, 9,9%) та Марк Фоундейшн з дослідження ракових захворювань (3,87%).

Болгарський ексміністр фінансів, виконавчий директор Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічний радник Єврокомісії Симеон Дянков, за погодженням з НБУ, є довіреною особою Нацбанку з пакетів Косогова, Фрідмана та Авена, які також потрапили під санкції.

Нагадаємо, у травні в Україні заарештували активи на понад 12,4 млрд гривень російського мільярдера Михайла Фрідмана в "Альфа-банку".

1