Кабмін вніс до Ради законопроєкт, яким забороняється діяльність проросійських церков

Найперше заборона стосуватиметься Української православної церкви Московського патріархату
Головне
Кабмін вніс до Ради законопроєкт, яким забороняється діяльність проросійських церков
Церква, свято, ікона Фото: pomisna.info
20 Січня 2023, 15:15
читать на русском

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій", яким прагнуть  заборонити в Україні діяльність церков, керівництво яких знаходиться в державі, яка веде збройну агресію проти України.

На разі сам текст законопроєкту ще не опублікований на сайті парламенту, однак як повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук, документ  №8371 унеможливлюється діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Мета ухвалення закону — забезпечити духовну незалежність та  недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Для цього у законопроєкті, за словами Мельничука,  передбачено внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" та "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань".

Фактично йдеться про  заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), яка офіційно має статус автономії у складі Російської православної церкви.

Попри те, що у 2018 році Вселенський патріарх Варфоломій скасував рішення акту 1686 року, який надавав Московському патріархові право хіротонії митрополита Київського, та згодом видав томос про автокефалію української православної церкви, дозволивши українським православним церквам створити єдину православну автономну церкву, більша частина УПЦ МП таки не вийшла з-під крила Московського патріархату.

Нагадаємо, в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

Читайте також

1