Кабмін згортає послугу "Муніципальна няня"

"Няня" з'явилася ще за прем'єра Гройсмана для батьків, які не хочуть сидіти в декреті
Важливо
Кабмін згортає послугу "Муніципальна няня"
діти (Фото: depositphotos)
15 Грудня 2021, 20:39
читать на русском

Кабінет міністрів вніс зміни до порядку відшкодування вартості послуги та запровадив інші нововведення щодо можливості оформити "няню".

Про це стало відомо з трансляції засідання уряду.

По-перше, послугу залишили лише для сімей, діти яких потребують особливого догляду (мають тяжкі захворювання), якщо у батьків група інвалідності чи няня потрібна для двох та більше дітей.

Компенсацію послуг няні при цьому не змінювали - вона становить прожитковий мінімум для дитини до 6 років, а для дітей, які потребують особливого догляду - два прожиткові мінімуми.

По-друге, прописали жорсткіші вимоги до документів. Договір з нянею реєструватимуть у спеціальній електронній базі даних, у ньому обов'язково має вказуватися вартість послуг няні. Якщо пакет документів неповний, у компенсації можуть відмовити, але заявники мають право протягом п'яти робочих днів донести папери, що бракують.

Мета звуження програми - економія бюджетних грошей, про що йдеться в пояснювальній записці. Щоправда, суму очікуваної економії не вказано.

Як відомо, українські сім'ї могли доручити догляд за дитиною до трьох років няні та отримати компенсацію вартості її послуг (повністю або частково). Нині послугою "Муніципальна няня" користується майже 6,3 тисячі сімей, на компенсації яким у бюджеті на цей рік закладено близько 332 млн гривень.

1