Кайтесь, а не пірнайте: у ПЦУ розвінчали міф про Водохреще

Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного
Кайтесь, а не пірнайте: у ПЦУ розвінчали міф про Водохреще
Водохреща
5 Січня 2024, 06:31
читать на русском

У Православній церкві України заявили, що купання у крижаній воді не "змиває" усі гріхи. Також закликали не вважати цю дію церковною, пов'язаною зі святкуванням Хрещення Господнього.

Про це йдеться у повідомлення представників Православної церкви України у Facebook.

Зазначається, що останніми роками в час святкування Хрещення Господнього активізується мода на масові пірнання в ополонку. Це відбувається з різних причин: хтось "змиває" гріхи, хтось випробовує своє тіло, а хтось дотримується "давньої української традиції".

Останнє твердження (щодо "давньої української традиції" - ред.) – цілком помилкове! У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було, - заявили у ПЦУ.

До середини XX століття ані етнографи, ані історики не фіксували нібито "традиційних" масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Відсутні описи такого дійства й у давніх джерелах, а також у дослідженнях про традиції козацької України. Так, деякі історики пов'язують такий звичай з північними сусідами українців, росіянами, у яких було заведено пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя.

Читайте також

Своєю чергою масові пірнання у воду з'явились на свято Богоявлення у другій половині 1990-х – на початку 2000-х років. Отже, цей звичай в Україні має новітнє, а не старовинне, походження.

У ПЦУ нагадали, що абсолютно помилковим є судження, ніби купання у крижаній воді після водосвяття "змиває" усі гріхи.

Яким чином їх можна "змити"? Хіба сам фізичний акт занурення в освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання? Жодного церковного припису для звершення такого дійства на свято Богоявлення немає, - заявили церковники.

Представники церкви вважають, що дорога до вічного блаженного життя та рятування лежить виключно через щире каяття у гріхах, молитву та любов до Бога і до наших ближніх. Звільнити душу від гріха може лише Господь, бачачи ваше щире покаяння та участь в Таїнствах Сповіді й Причастя.

Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного. Водночас представники ПЦУ закликали не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього. Усі, хто купається 6 або 19 січня, повинні робити це усвідомлено та відповідально.

1