Катастрофа МАУ: Україна поскаржилась США щодо звіту Ірану

США залучать компетентні органи
Катастрофа МАУ: Україна поскаржилась США щодо звіту Ірану
Авіакатастрофа літака МАУ (фото: t me OP_UA)
24 Березня 2021, 23:04
читать на русском

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін поскаржився спецпредставнику Держдепу США Роберту Маллі щодо іранського звіту по розслідуванню катастрофи МАУ.

Єнін розповів представнику США, що розслідування катастрофи МАУ було проведене Іраном неналежним чином, тому звіт не показав важливих фактів. Він також вказав на те, що Іран зобов'язаний забезпечити неупереджене судочинство.

Маллі у відповідь заявив про готовність залучити необхідну підтримку компетентних органів США для притягнення Ірану до відповідальності за знищення українського літака у січні 2020 року.

Читайте також


Контекст. Вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

22 грудня організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752.  Літак був збитий після вильоту з Тегерана зенітною ракетою через людську помилку.

30 грудня Іран заявив, що виплатить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ.

8 січня Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція закликали Іран терміново надати повне та всебічне пояснення катастрофи літака МАУ, який рівно рік тому був збитий в Тегерані.

1