Катерина Білокур стала героїнею сьогоднішнього дудлу в Google

7 грудня славетній українській художниці виповнилося 120 років
Катерина Білокур стала героїнею сьогоднішнього дудлу в Google
Катерина Білокур (Фото: Вікіпедія)
7 Грудня 2020, 14:47
читать на русском

Пошуковик Google  випустив новий дудл до 120-річчя від дня народження знаменитої української художниці Катерини Білокур.

Про це повідомили  у блозі компанії.

Сьогоднішній Doodle святкує 120-річчя української художниці Катерини Білокур, віртуоза-самоучки, яка здобула міжнародну популярність завдяки своїм детальним і яскравим картинам, особливо тим, в яких автор приділяє увагу квітам. Завдяки відважній відданості своєму ремеслу, Білокур подолала великі негаразди і заслужила визнання разом з майстрами-художниками свого часу, - розповіли у компанії.

Сьогоднішній дудл прикрашений фрагментами робіт художниці. Також на картинці зображена сама Катерина Білокур - художниця стоїть біля мольберта з пензликом і фарбами.

Довідка: Катерина Білокур народилася 7 грудня 1900 року. У віці 6—7 років Катя навчилася читати. Батьки вирішили не віддавати дівчину до школи, щоб зекономити на одязі та взутті. Малювати почала змалку, однак батьки забороняли дівчинці ним займатися.

У 1922–1923 рр. Катерина дізналася про Миргородський технікум художньої кераміки. Вона вирушає до Миргорода, маючи при собі два малюнки: "копія з якоїсь картинки" і начерк дідівської хати з натури, виконаних уже не на полотнині, а на спеціально для цього придбаному папері. У технікум Катерину не прийняли через відсутність документа про закінчення семирічки. Вражена відмовою, вона повернулася додому пішки.

Навесні 1940 року Катерина чує по радіо пісню "Чи я в лузі не калина була" у виконанні Оксани Петрусенко. Звертається до співачки з листом, заадресувавши його: "Київ, академічний театр, Оксані Петрусенко". До листа додає малюнок калини на шматкові полотна. Малюнок вразив співачку. Порадившись із друзями — Василем Касіяном і Павлом Тичиною — вона звертається у Центр народної творчості, після чого надходить розпорядження знайти Катерину Білокур і поцікавитися її роботами.

1940 року в Полтавському будинку народної творчості відкрилася персональна виставка художниці-самоучки з Богданівки, яка на той час складалася лише з 11 картин.

1944 — Богданівку відвідав директор Державного музею українського народного декоративного мистецтва Василь Нагай. Він запропонував Катерині виставку і закупівлю її картин. Саме завдяки йому Музей українського народного декоративного мистецтва має найкращу колекцію робіт Білокур.

Читайте також

1949 — Катерина Білокур стає членкинею Спілки художників України, 1951 — нагороджена орденом "Знак Пошани", одержала звання Заслуженого діяча мистецтв України. 1956 — отримала звання Народного художника України.

Три картини Білокур — "Цар-Колос", "Берізка" і "Колгоспне поле" були включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі (1954). Тут їх побачив Пабло Пікассо.

Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ! - оцінив він роботи Білокур.

Нагадаємо, Французьке видавництво Editions Textuel включило українок Софію Яблонську-Уден, Параску Плитку-Горицвіт, Ірину Пап та Риту Островську у книжку про фотографок, які зробити впливовий внесок у розвиток індустрії. Збірка називається Une Histoire Mondiale Des Femmes Photographes ("Світова історія фотографок"). Авторки цього видання - Люсі Лебарт та Марі Роберт.

1