Керівництво "Енергоатому" роздерибанило гроші, призначені на добудову сховища в Чорнобилі - ЗМІ

Сховище відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі - стратегічно важливий об'єкт для посилення незалежності від Росії
Керівництво "Енергоатому" роздерибанило гроші, призначені на добудову сховища в Чорнобилі - ЗМІ
Енергоатом (Фото: НАК “Енергоатом”)
21 Січня 2022, 12:03
читать на русском

Керівництво "Енергоатому", яке було призначене уже за президентства Володимира Зеленського, роздерибанило гроші на добудову стратегічного об'єкта - Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобилі.

Чиновники організували відмивання частини коштів, з'ясували журналісти "Схем". Також було оприлюднили аудіозаписи наради у кабінеті високопосадовця "Енергоатому".

Сховище відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі - стратегічно важливий об'єкт для посилення незалежності від Росії. Але наприкінці 2021 року терміни його запуску вчергове зірвали. Зокрема у грудні 2020 року керівництво "Енергоатому" публічно заявило про "майже 100% готовність об’єкту". Тоді ж було залучено без проведення тендеру нового підрядника, фірму "КБР", задля завершення будівництва. З ним уклали непублічний договір на 422 мільйони гривень. Минулого року "Енергоатом" непублічно перерахував цій приватній компанії вже понад 1 мільярд гривень "на завершення будівництва сховища".

"Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп…жені і так далі. Треба знаходити інші джерела фінансування і причому їх треба якось узаконити. Як? Ми ще не зовсім розуміємо", – сказав голос на опублікованому журналістами записі розмови, схожий на голос Миколи Божка, керівника "Атомпроектінжинірингу", відокремленого підрозділу "Енергоатому", який виступає замовником будівництва від держави.

Журналісти "Схем" з'ясували, що розмова відбулася 28 грудня 2020 року у кабінеті керівника підрозділу "Енергоатому" Миколи Божка у присутності приватних підрядників та субпідрядників, які до цього тривалий час освоювали державні кошти на будівництво сховища у Чорнобилі. Під час розмови обговорювали зникнення частин коштів на будівництво і посадовець радиться, як це приховати.

"У мене є дірки, які простіше залатати з того боку, ніж з цього. Тому що дірки бувають різні. Тому слухайте уважно, припиніть панікувати. Ми будемо сильно напружуватися для того, щоб максимально вас витягти, тому що витягнувши вас, ми витягнемо себе. Нам вашої крові не треба", – заявив голос, схожий на голос Миколи Божка.

Крім того, учасників наради впізнали розслідувачі. Але ті відмовились коментувати запис, але не спростували, що така зустріч мала місце.

Згідно з податковими звітами, у період з 17 по 21 грудня 2020 року субпідрядник будівництва "Укренергомонтаж" отримав додаткові 22 мільйони на системи радіаційного контролю – але вже від нового генпідрядника, залученого за нової влади – фірми "КБР".

При цьому, як вважають журналісти, в розмові Божко сам визнає, що це нецільові витрати – оскільки "Енергоатом" уже закупав систему радіаційного контролю – через колишнього підрядника будівництва "Укрбудмонтаж".

Нагадаємо, що колишній віцепрезидент "Енергоатому" з економіки та фінансів, колишній член наглядової ради "Діамантбанку" Юрій Резуник наклав на себе руки, перед цим залишивши передсмертну записку та листа, адресатом якого, ймовірно, є Давид Жванія.

Читайте також