Київське метро відзначило 60-річчя

6 листопада 1960 року було відкрито перші п`ять станцій столичного метрополітену
Київське метро відзначило 60-річчя
Київське метро
6 Листопада 2020, 23:00
читать на русском

Сьогодні, 6 листопада, метрополітену Києва виповнилося 60 років. Цього дня у 1960 році відкрили першу чергу протяжністю 5,2 кілометра, яка складалася з п'яти станцій.

Про це повідомили на сайті Київського метрополітену.

Першими станціями київського метро були "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна" і "Дніпро" сучасної червоної гілки. Відкриття почалося з урочистого мітингу на станції "Хрещатик". Тоді ж відправився перший поїзд з пасажирами.

Читайте також

Метро Києва стало третім в СРСР після підземки Москви та Ленінграда, хоча ідея прокласти підземку виникла тут ще далекого 1884 року. Тунель мав пролягати від пристані на Дніпрі до залізничного вокзалу через Поштову площу і Бессарабку. Але депутати міської Управи відхилили проект.

Перші шахти метро заклали влітку 1949 року. Найскладнішою була робота на найглибшій станції - "Арсенальній". Її проміжний вестибюль будувався кесонним методом – величезну залізобетонну склянку вагою 3,5 тисячі тонн, побудований на поверхні, спускали на 50 метрів углиб. Щодоби конструкція під власною вагою опускалася на один метр.

Сучасний метрополітен Києва - це три лінії загальною протяжністю майже 70 кілометрів і 52 працюючі станції.

Нагадаємо, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що у Києві можуть закрити метро, тільки у разі, якщо столиця потрапить у "червону" зону карантину.

1