Кияни, які не проживають у місті, можуть отримати перерахунок за житлово-комунальні послуги

Йдеться про людей, які виїхали з Києва більш як на місяць
Кияни, які не проживають у місті, можуть отримати перерахунок за житлово-комунальні послуги
Комунальні послуги Фото: https://www.facebook.com/mapfu2021
19 Листопада 2022, 19:43
читать на русском

Кияни, які під час повномасштабної війни в Україні змушено залишили свої домівки та не проживають за місцем реєстрації понад 30 календарних днів, можуть отримати перерахунки за житлово-комунальні послуги за цей період. Для цього необхідно подати заяву з документами до Центру комунального сервісу (ЦКС), у тому числі через сервіс "Дія".

Про це повідомляє ЦКС.

Які документи подавати разом із заявою:

  • паспорт або документ, що посвідчує особу;
  • картка (довідка) фізичної особи – платника податків;
  • документ на право власності/користування житловим приміщенням;
  • документ, який підтверджує місце тимчасового проживання за іншою адресою, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби чи відбування покарання або документ, який підтвердить тимчасове перебування столичного споживача за кордоном.

Факт того, що киянин не проживає за місцем реєстрації понад місяць, можна підтвердити будь-якою з наведених довідок. Головне, щоб у ній була інформація про період непроживання або проживання в іншому місці зареєстрованої особи:

  • довідка, що підтверджує тимчасове проживання споживача за іншою адресою;
  • довідка ВПО в письмовому вигляді або електронному;
  • довідка, що підтверджує тимчасове перебування споживача в лікувальних, профілактичних та санаторного типу закладах;
  • довідка, що підтверджує навчання споживача в іншому місті;
  • довідка, що підтверджує проходження військової служби, зокрема, наказ про мобілізацію;
  • акт, що встановлює фактичну кількість громадян, що мешкають в домогосподарстві, затверджений обслуговуючою організацією;
  • документи, що підтверджують тимчасове перебування споживача за кордоном. Наприклад, копія закордонного паспорта, з відмітками про перетин держкордону.

Відповідні документи мають видавати підприємства, установи, організації в межах їх повноважень, а також мають обов’язкові реквізити, що встановлені для вказаного виду документа (повна назва підприємства, установи, організації, реєстраційний номер, дату видачі документа) та завірені печаткою і підписом уповноваженої особи.

"Звертаємо увагу, що калькуляційною одиницею нарахування за послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є один квадратний метр загальної площі, що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи. За послугу централізованого опалення - один квадратний метр опалювальної площі (об`єму) квартири або обсяг спожитої теплової енергії згідно з показаннями лічильника. Відповідно нарахування за вказані послуги здійснюються незалежно від кількості що проживає/зареєстрованих осіб у квартирі", - наголосили у Центрі.

Відправити ці документи можна онлайн через Месенджер у Facebook на сторінці ЦКС, Skype, Telegram, через "Дію". Також скриньки для передачі заяв є у сервісних центрах ЦКС або можна передати документи на особистому прийомі у сервісному центрі, що здійснюється за попереднім записом.

Крім того, за попередньою консультацією звертайтеся на гарячу лінію Центру: (044) 247-40-40 або за телефонами сервісних центрів.

Нагадаємо, цього року в уряді змінили процес призначення та сплати субсидій. Так, з грудня подавати заяву потрібно не через органи Мінсоцполітики, а до Пенсійного фонду.

Читайте також

1