Коли почнуться канікули в українських школярів: у деяких містах учні восени не відпочиватимуть

Подекуди осінні канікули об`єднують із зимовими
Коли почнуться канікули в українських школярів: у деяких містах учні восени не відпочиватимуть
Першокласник в школі, діти фото: УНІАН
22 Жовтня 2022, 10:17
читать на русском
У низці міст України у школах вирішили відмовитися від осінніх канікул, перенісши їх на пізніший час та об'єднавши із зимовими. Так, учням доведеться зараз продовжити навчання, відпочиватимуть із середини грудня до середини січня.

Як пояснюють чиновники на місцях, основними причинами перенесення канікул стали:

  • сприятливі погодні умови в цей час - з одного боку,
  • ситуація з російськими обстрілами та ударами по енергосистемах у різних областях, і як наслідок необхідністю економити електрику - з іншого.

Так, у міських управліннях освіти ухвалюють рішення про зміщення канікул, дослухавшись рекомендацій обласних департаментів освіти.

У Львові вирішили відмовитися від відпочинку для учнів наприкінці цього місяця, як це зазвичай буває, і школярі продовжать навчання. Канікули переносять на зиму. Як заявив 19 жовтня керівник управління освіти Львова Андрій Закалюк, поки на вулиці ще тепло і є можливість заощадити електроенергію, у місті "є всі умови для того, щоб продовжувати повноцінне навчання... тому маємо використовувати таку можливість"

Звернемо увагу, що у місті та області після масивних ворожих обстрілів було зруйновано дві електропідстанції, і ситуація зі світлом - вкрай непроста. Іноді мають місце блекаути. Львів'ян закликають наскільки можна активно економити електроенергію, щоб не перевантажувати станції.

У школах Рівного теж поєднають осінні канікули із зимовими. Як уточнили сьогодні у пресслужбі міської ради, в учнів "не буде осінніх канікул у їхньому звичайному розумінні. Замість них їх об'єднають із зимовими. Триватимуть вони попередньо з 26 грудня до 22 січня включно, додали чиновники.

У Тернопільській області – частково. У регіоні деякі громади та навчальні заклади вже ухвалили рішення відправити учнів на канікули, а інші - навпаки, продовжити освітній процес. При цьому директорка департаменту освіти та науки Тернопільської ОВА Ольга Хома рекомендує "не йти зараз на канікули, бо умови сприятливі для навчання". Чиновниця додала, що до 21 жовтня всі школи мають поінформувати про свої рішення про канікули. Додамо також, що з листопада в області більшість навчальних закладів переходять на 5-денний графік навчань.

Натомість у Чернівцях учні йдуть на канікули вже від понеділка, 24 жовтня і 31 жовтня повернуться за парти.

У Переяславській громаді під Києвом у школах теж скасовують осінні канікули, перенісши їх на зимові - вони триватимуть 4 тижні. За словами керівника відділу освіти Петра Ярмоленка, замість очікуваних канікул з 24 по 28 жовтня учні вирушать на відпочинок із 19 грудня по 13 січня (2023 року). А весняні канікули мають тривати з 27 по 31 березня 2023 року.

Осінні канікули у київських школах розпочнуться вже 31 жовтня. Вони продовжаться рівно один тиждень. Про це повідомляє  пресслужба Київської міської держадміністрації.

Осінні канікули для столичних школярів продовжаться з 31 жовтня по 6 листопада включно", - зазначають у КМДА.

За інформацією відомства, до початку канікул освітні установи продовжать роботу в очному, змішаному та дистанційному форматах з огляду на безпекову ситуацію.

При цьому заклади дошкільної освіти під час канікул продовжать роботу у форматі, в якому вони працюють зараз.

Нагадаємо, після ракетних обстрілів України 10-11 жовтня в МОН ухвалили рішення, що форму навчання – онлайн, офлайн чи змішана – визначатиме місцева влада та директори шкіл.

Читайте також

1