Коли розпочнеться цьогорічний опалювальний сезон та хто першими отримає тепло

На початку вересня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що підготовка держави до осінньо-зимового періоду переходить у фінальну стадію
Головне
Коли розпочнеться цьогорічний опалювальний сезон та хто першими отримає тепло
Опалення (фото: УНІАН)
4 Жовтня 2023, 13:27
читать на русском

Опалювальний сезон в Україні зазвичай стартує 15 жовтня, однак це залежить від кліматичних умов. В 2023 році осінь тепла, тому є вірогідність того, що цю дату змістять.

Крім цього, рішення про увімкнення опалення приймається на рівні місцевої влади, тому у різних регіонах опалювальний сезон 2023-2024 стартуватиме не в один день.

Згідно з нормами, опалювальний сезон розпочинається, якщо протягом трьох днів середньодобова температура нижча за +8°C. Таким чином, у випадку різкого похолодання опалення можуть включити раніше від визначеної законом дати.

Процес підключення центрального теплопостачання триває кілька днів, при цьому першими у переліку школи, дитячі садки та медичні заклади, а вже потім житловий сектор.

Зазвичай опалювальний сезон триває близько шести місяців і закінчується в середині квітня, але на кінцеву дату також впливає погода та температура повітря. Коли середньодобова температура повітря перевищуватиме +8°С на протязі трьох діб, батареї вимкнуть.

Нагадаємо, підприємства теплокомуненерго заявляють про неможливість виробляти тепло і гарячу воду через законодавчу колізію.

Як йдеться у заяві міжгалузевої Асоціації "Укртеплокомуненерго", затверджений урядом механізм розрахунків за природний газ в рамках ПСО (механізм пільгових цін) призвів до припинення постачання гарячої води в українських містах.

Читайте також