Уряд готовий підвищити ціни на світло і газ для населення - Жолнович

Водночас у випадку ухвалення цього рішення, уряд збільшить виплати субсидій
Головне
Уряд готовий підвищити ціни на світло і газ для населення - Жолнович
комунальні послуги
27 Вересня 2023, 14:31
читать на русском

Міністр соцполітики Оксана Жолнович розповіла, чи планує Кабмін впроваджувати рекомендацію США щодо "лібералізації тарифів на газ та електроенергію". Вона пояснила, що йдеться про можливість підвищувати тарифи на газ та електроенергію та водночас захищати тих українців, які не можуть платити більше, субсидіями.

"Лібералізація цін мається на увазі: дати можливість підвищувати ціни і водночас балансувати зростання цін субсидією. Так, ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії", – розповіла міністр соцполітики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

Зазначимо, у рекомендаціях йдеться про те, що Україні необхідно "впровадити програму лібералізації тарифів на природний газ та електроенергію". А також забезпечити підтримку українців програмою субсидій.

До речі, ймовірно, Жолнович мала на увазі, що Мінсоц вже готовий до підвищення тарифів з метою забезпечення українців субсидіями. При цьому в Кабміні вже заявляли про те, що не підвищуватимуть тарифи на газ та електроенергію як мінімум до кінця опалювального сезону.

При цьому лібералізація не означає, що тарифи обов'язково підвищуватимуть. Це дає можливість енергокомпаніям самостійно визначати вартість комунальних послуг. Нині ж тарифи у ручному режимі регулює уряд.

Нагадаємо, днями США надіслало українському уряду перелік реформ, які необхідні для того, щоб Україна стала привабливою для інвесторів у ЄС та США. Однією з головних економічних вимог є підвищення цін на газ та електроенергію до ринкового рівня.

Читайте також

1