Колишній голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута помер у лікарні: що відомо про його смерть

Він очолював обласну адміністрацію на момент повномасштабного вторгнення росіян
Головне
Колишній голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута помер у лікарні: що відомо про його смерть
Геннадій Лагута Фото: Херсонська ОВА
18 Вересня 2023, 06:04
читать на русском

У ніч проти неділі, 17 вересня, у віці 49 років помер колишній керівник Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

Про це в Telegram повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"Висловлюємо щирі співчуття родині покійного та поділяємо її горе. Розуміємо гіркоту втрати усіх, хто знав, любив і поважав Геннадія Миколайовича", — написав Прокудін.

Журналісти місцевого видання "МОСТ" із посиланням на свої джерела повідомляють, що Лагута помер вночі в одній з київських лікарень.

Як повідомив депутат Херсонської облради від Євросолідарності Сергій Хлань, Лагута покінчив життя самогубством.

За словами Хланя, Лагуту довели до самогубства звинуваченнями у "здачі Херсона". Хоча, на думку депутата, ці звинувачення є безпідставними.

"Його звинувачували у здачі Херсонщини, хоча в його обов'язках немає жодного слова про підготовку до оборони, такі завдання йому не ставилися до моменту повномасштабного вторгнення. Але когось треба звинуватити, що Південь про@бали, так? — Ну от кинули.

А ви знаєте, що Лагута єдиний, хто не втік з Херсона? Що він забезпечив вивезення документів та евакуацію людей, блокування електронних ключів? Знаєте? Думаю ні.

А чи знаєте, що ВП три дні вторгнення не відповідали на дзвінки? Ось просто не брали трубку від глави південної області. Ось у той же час, коли її перебували", - написав Хлань.

Що відомо про Лагуту

Геннадій Лагута народився 10 серпня 1974 року у місті Бердянськ Запорізької області.

У 2010 році депутат Чапаєвської селищної ради від "Народної партії". На момент балотування — начальник охорони в ТОВ "Цукрове".

У 2017-2020 роках був виконавчим директором благодійної організації "Благодійний фонд Ігоря Колихаєва "Нам тут жити!" в Херсоні. У 2019 році помічник Колихаєва у ВРУ.

У 2015 році балотувався до Херсонської міської ради сьомого скликання.

У 2020-2021 роках заступник голови Херсонської обласної ради.

З 26 жовтня 2021 до 9 липня 2022 року — голова Херсонської обласної державної адміністрації. Згідно з офіційними даними, звільнився з посади за власним бажанням.

У 2023 році СБУ оголосила про підозру Лагуті за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів і бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та ч. 4 ст. 190 (шахрайство). Він привласнив автомобіль, який під час повномасштабного вторгнення йому надали в тимчасове безоплатне користування.

Читайте також

1