Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Наумов незаконно збагатився на 33 мільйони гривень

Генерал Наумов рік відсидів у сербській тюрмі, нині його місцеперебування невідоме
Важливо
Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Наумов незаконно збагатився на 33 мільйони гривень
Андрій Наумов
3 Травня 2024, 13:40
читать на русском

ДБР повідомило про підозру у незаконному збагаченні ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ.  Бюро виявило у колишнього посадовця Служби набуття необґрунтованих активів на загальну суму 32,7 млн грн.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Фігурант, перебуваючи на керівних посадах в СБУ, став власником активів:

  • автомобілю «Toyota Land Cruiser 200» вартістю майже 2,3 млн грн, зареєстрованого на батька дружини,
  • автомобілю «BMW X6 xDrive40d», вартістю €116 000 євро, зареєстрованого на дружину,
  • майже €593 000 та понад $120 000.

Також у його власності перебували 2 смарагди вартістю понад €6500 кожен.

Нагадаємо, раніше цій особі ДБР вже повідомило про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 ККУ).

Також працівники ДБР повідомили йому про підозру в шахрайському заволодінні понад 3,2 млн гривень під час його перебування на посаді керівника державного підприємства впродовж 2019-2021 років.

Підозрюваного було оголошено у міжнародний розшук. Прізвища посадовця не називають, але очевидно йдеться про генерала Андрія Наумова.

Що відомо про Андрія Наумова

На початку червня 2022 року колишнього генерала затримали на прикордонному переході між Сербією та Північною Македонією з незадекларованими коштами: понад 600 тисяч євро, приблизно $125 тисяч готівкою та коштовностями.

Після початку повномасштабної війни Наумова почали пов’язувати зі справою про державну зраду ексглави головного управління Служби безпеки України в Криму Олега Кулініча. За версією слідства, останній за завданням російських спецслужб лобіював на початку 2020 року призначення Наумова на високу посаду в СБУ. У Державному бюро розслідувань казали, що в нього був позивний Охотник і він теж може бути пов’язаний зі спецслужбами РФ.

Андрій Наумов почав працювати в СБУ після того, як у 2019-му її очолив Іван Баканов, і керував напрямом внутрішньої безпеки спецслужби. Він обіймав посаду до липня 2021 року.

За інформацією журналістів, Наумов у супроводі кількох людей виїхав з України 23 лютого 2022 року, а в березні за кількома його адресами відбулися обшуки у справі про держзраду. 31 березня президент Володимир Зеленський позбавив Наумова звання бригадного генерала.

Сербський Апеляційний суд у Ніші відмовив Україні в екстрадиції Наумова.

Одним з аргументів стало звернення Зеленського, який назвав Наумова "зрадником".

У підсумку колишній генерал Служби безпеки України (СБУ) Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув’язнення за відмивання коштів, вийшов із сербської в’язниці у грудні 2023 року. Нині його місцеперебування невідоме.

Читайте також

1