Комітет ВРУ пропонує скоротити склад народних депутатів до 300

За рішення на засіданні проголосували 17 із 22 нардепів
Важливо
Комітет ВРУ пропонує скоротити склад народних депутатів до 300
Верховна Рада, сесійна зала (фото: Парламент UA)
14 Січня 2021, 14:59
читать на русском

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №1017 про зменшення конституційного складу ВРУ з 450 до 300 народних депутатів.

За відповідне рішення на засіданні комітету проголосували 17 із 22 народних депутатів – членів комітету, передає рух "Чесно".

Восени 2020 року в опитуванні "5 питань від президента" Володимир Зеленський запитав українців, як вони ставляться до ідеї скорочення кількості нардепів до 300 осіб, то за зменшення складу Верховної Ради висловилися майже 90% опитаних.

Іще до проведення опитування влада заявляла, що за його результатами до парламенту внесуть відповідні законопроєкти.

Читайте також

Законопроєкт №1017 був внесений президентом України Володимиром Зеленським 29 серпня 2019 року, в перший день роботи Верховної Ради 9-го скликання. Він змінює низку статей Конституції України, а саме:

  • зменшує конституційний склад парламенту з 450 до 300 нардепів (цю норму в разі ухвалення закону застосують уже до парламенту наступного, 10-го скликання);
  • прибирає зі ст. 76 норму про те, що народних депутатів обирають "на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування" (аби не було дублювання зі ст. 71, де ця норма також є);
  • уточнює, що народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше останніх п'яти років і володіє державною мовою (станом на зараз у Конституції вимоги до кандидата в нардепи щодо володіння мовою немає);
  • додає до ст. 77 норму про те, що "Верховна Рада обирається за пропорційною виборчою системою".

Нагадаємо, що скорочення кількості народних депутатів до 300 підтримують 95% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 4% - не підтримують.

1