Компанії з орбіти друга Єрмака Колюбаєва вивели в ОАЕ понад 37 мільйонів гривень нібито на закупівлю м`яса

Логічно, м'ясо в Україну не приїхало, а гроші щезли
Головне
Компанії з орбіти друга Єрмака Колюбаєва вивели в ОАЕ понад 37 мільйонів гривень нібито на закупівлю м`яса
11 Листопада 2023, 16:49
читать на русском

Після початку повномасштабної війни, коли Кабмін увів обмеження на імпорт, щоб запобігти виведенню валюти за кордон, компанія з управління активами Артема Колюбаєва, колишнього кіносоратника голови ОП Андрія Єрмака, отримала дозвіл на відправку 37,5 млн грн у Дубаї під приводом закупівлі м’яса (як товару критичного імпорту). Гроші у вигляді відсоткової позики пішли з інвестфонду “Урбан” на рахунки пов’язаної на той момент з ним приватної фірми, а далі мали бути перераховані арабському контрагенту. М’ясна продукція в Україну так і не приїхала.

Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

Дозвіл на виведення валюти під приводом закупівлі м’яса просила Компанія з управління активами “Ессетс файненшл груп”, де одним із співвласників є Артем Колюбаєв.

Гроші на цю закупівлю у формі відсоткової позики надав інвестиційний фонд “Урбан”. Його співвласником і директором на той момент значився Володимир Метелиця, який нині керує іншою, новоствореною КУА Колюбаєва.

Позика надавалась фірмі “Цариця полів”, яка мала закуповувати м’ясо. В той момент серед її засновників опинились фонд “Урбан” і ще два інвестфонди – “Вікерс” (який також контролював менеджер компанії Колюбаєва – Метелиця) та “Апеліот”, де до 2021-го директором і співвласником світився сам Колюбаєв.

Наразі відомо, що 37,5 млн грн з рахунків “Урбану” ще в липні 2022-го року пішли на рахунки “Цариці полів”. Станом на вересень 2022 р. ці гроші не були переведені в валюту і не відправлені за кордон. Проте згідно фінансової звітності “Цариці полів” за весь 2022 р., з її рахунків вони теж найімовірніше пішли. Але наразі невідомо, куди саме. При цьому, за даними редакції, ані в 2022-му, ані 2023-му роках ця компанія нічого не завозила з-за кордону.

Так само компанія, у якої мали закупити м’ясо, – дубайська фірма Al Dmani Livestock Trading протягом 2022-го-частини 2023-го рр. нічого не імпортувала в Україну. Сама компанія з ОАЕ була створена у 2016-му році, має кілька старих роликів на Youtube, а її сторінка в Facebook востаннє оновлювалась у 2021-му році.

На наші запити за усіма доступними контактами (Email, месенджери, повідомлення на телефони) дубайська компанія не відповіла. Натомість на запит щодо цієї закупівлі відповіла КУА, де Колюбаєв є співвласником.

Якщо коротко, то там зазначили: “Компанією з управління активами управляє керівник, а не власник (ймовірно натякаючи на Колюбаєва – ред.). Компанія з управління активами і корпоративний фонд є різними юридичними особами”. І головне: “Компанія з управління активами та корпоративний фонд не можуть вимагати від третіх осіб (у тому числі позичальників) (ймовірно, ідеться про “Царицю полів” – ред.), надання будь-яких документів щодо їх господарських операцій”.

Варто зазначити, що дозвіл на виведення грошей за кордон компаніям з орбіти Колюбаєва надала Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Одним із позаштатних радників цієї Комісії є Ельнур Мехтієв – бізнес-партнер Колюбаєва по новоствореній КУА та фінансовий директор девелоперської компанії ENSO. Також Мехтієв зараз значиться кінцевим бенефіціаром фонду “Урбан”, з якого власне і вивели 37,5 млн. грн.

Голова Нацкомісії – Руслан Магомедов – паралельно також є позаштатним радником голови Офісу Президента Андрія Єрмака, з яким Колюбаєв раніше мав спільну компанію і разом продюсував фільм.

Сам Артем Колюбаєв у відповідь на питання Bihus.Info щодо поставки м’яса заявив, що взагалі не розуміє, про що йдеться. Також він спростовує будь-які бізнес-стосунки з компаніями і фондами. І врешті-решт взагалі відмовився говорити з журналістами.

Нагадаємо, колишній бізнес-партнер очільника Офісу Президента Андрія Єрмака Артем Колюбаєв останніми роками почав активно входити в пов’язані з обраним від “ОПЗЖ” нардепом Вадимом Столаром і підозрюваним у державній зраді ексдепутатом Віктором Медведчуком компанії, в якості співзасновника. Також восени 2023-го Колюбаєв став співвласником компанії-виробника БПЛА, яка співпрацює з проектом “Армія дронів” (на Колюбаєва записали 5% в цьому бізнесі).

Колишній партнер очільника Офісу Президента України Андрія Єрмака по кінобізнесу Артем Колюбаєв, який зараз очолює Раду з державної підтримки кінематографії, в останні пів року зумів отримати понад 20 мільйонів гривень на свої кінопродукти, а також різко "обріс" частками в успішних і не пов’язаних з кіно бізнесах.

Читайте також