Комунальники під час війни не можуть відключати українців від світла і газу за борги

Українці скаржаться, що їм приходять попередження про відключення
Головне
Комунальники під час війни не можуть відключати українців від світла і газу за борги
Електрик (Фото: picabu)
5 Листопада 2022, 15:26
читать на русском

В Україні відключати населення за несплату комунальних послуг на період дії воєнного стану заборонено.

Про це у Телеграмі повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначається, що на гарячу лінію Мінреінтеграції надходить багато звернень від громадян щодо того, що люди отримують попередження від надавачів комунальних послуг і електропостачання про відключення за несплату.

Це, за даними міністерства, стосується електроенергії, газопостачання, гарячої води та централізованого водопостачання. Як уточнюється, є навіть випадки, коли громадян залякують виселенням із житла за комунальні борги.

У період дії воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 206, - заявили у міністерстві.

Також рішенням регулятора були припинені позапланові та планові перевірки суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг (постанова НКРЕКП від 01.03.2022 № 335).

Закликаємо надавачів послуг не нехтувати законами України та з розумінням ставитися до тих, хто наразі не може оплачувати та погашати борги за надані послуги, - йдеться у повідомленні.

Разом з тим у міністерстві закликали співгромадян з розумінням і повагою ставитись до працівників комунальних служб.

Перед ними, як і перед всією державою, в нинішній час постали великі виклики. За першої ж можливості підтримайте тих, хто дає нам тепло, світло, газ, воду. Оплата спожитих послуг для них сьогодні критично важлива. Цим ви зробите свій внесок в енергетичну стійкість України, - зазначили у Мінреінтеграції.

Нагадаємо, уряд України закликав українців ощадливо ставитися до споживання електроенергії, оскільки через ракетні атаки рашисти знищили третину енергетичної інфраструктури держави.

Вечірній пік споживання значною мірою пов’язаний із споживанням домогосподарств. Якщо ввечері ви зможете використати менше електроенергії, то це суттєво допоможе енергосистемі та зменшить потребу у аварійних відключеннях. Тому постарайтеся якомога менше користуватися електроприладами від 18 до 23 години.

Крім того, за можливості використовуйте якомога менше електроприладів під час ранкового піку - від 8 до 11 години.

Як правильно знімати показники з лічильника електроенергії можна прочитати за посиланням тут.