Найгучніші земельні справи в Україні: хто і скільки чорнозему вкрав у держави (інфографіка)
Квашені помідори - улюблена багатьма закуска, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-які на ваш смак, головне - суворо дотримуватися рецептури і не забути, як довго квасити помідори, щоб навіть влітку насолоджуватися смачним частуванням.
Квашені помідори - рецепт на 3 літрову банку
Інгредієнти:
- 1,5-2 кг помідорів;
- один пучок петрушки;
- 3-4 зубчики часнику;
- 2-3 листа чорної смородини;
- 2-3 листки вишні;
- одна парасолька кропу;
- одна чарка солі;
- 1-1,5 чистої води.
Для того, щоб зробити квашені помідори швидко і просто, потрібно їх вимити і позбавити від хвостиків. Промити зелень, часник очистити і нарізати шматочками. В емальовану каструлю або відро викласти трохи петрушки, часник, листя смородини і вишні, парасольку кропу, а зверху розмістити помідори.
У зазначеній кількості чистої води розчинити сіль, залити розсолом овочі та зелень в ємності. Придавити вантажем так, щоб помідори не спливали, і прибрати в темне прохолодне місце. Через 2-3 тижні ароматна закуска буде готова до подачі на стіл.
Як засолити помідори з гірчицею
Томати можна квасити не тільки за пару тижнів, але і для тривалого зберігання.
Інгредієнти:
- помідори;
- 2-3 пучки петрушки, зелені кропу і парасольки;
- 2 пучки зелені селери;
- 3 ріпчастих цибулини;
- 3 головки часнику;
- 3 кореня хрону;
- листя хрону, смородини, вишні, малини;
- рута;
- одна столова ложка кухонної солі;
- один лавровий лист;
- 4 горошки чорного перцю;
- 3 горошки запашного перцю;
- 2 гвоздики.
В першу чергу потрібно приготувати розсіл для помідорів. Для цього наберіть воду в каструлю, поставте її на вогонь. Коли вода закипить, всипте сіль (1 ст.л на 1 л води), додайте лавровий лист, перець і гвоздику. Накрийте кришкою, дайте покипіти ще 2-3 хвилини, потім вимикайте вогонь і залишайте розсіл до повного його охолодження.
На саме дно ємності, в якій плануєте квасити овочі, викладіть зелень і часник. Далі - ретельно вимиті помідори без плодоніжок. Наступний шар - зелень, потім - знову помідори. Так чергуйте, поки не закінчаться інгредієнти. В кінці залийте томати підготовленим холодним розсолом і накрийте марлею.
ВАЖЛИВО: в процесі бродіння на марлі буде утворюватися піна і осад, тому тканину потрібно періодично промивати під проточною водою.
Зверху овочі та зелень потрібно накрити підходящою за розміром тарілкою або кришкою і поставити трилітрову банку з водою, як вантаж. Через 2-3 дні банку потрібно змінити на більш легку - півторалітрову, наприклад. У такому вигляді залишайте помідори на 5-7 днів, а коли розсіл помутніє, можна перенести ємність на балкон або в льох. Через 3-4 тижні вже можна насолоджуватися квашеними помідорами.
Читайте також