Корисний для мозку, серця і суглобів: від чого лікує волоський горіх

Горіхи - не лише смачна і калорійна їжа, але й засіб профілактики багатьох хвороб
Корисний для мозку, серця і суглобів: від чого лікує волоський горіх
Горіхи Фото: Pexels
4 Листопада 2022, 19:39
читать на русском

Давно відомо, що горіхи є дуже корисними: вони багаті на вітаміни, мінеральні речовини, ненасичені жирні кислоти омега-3.  Несподіваний факт: волоські горіхи переважають цитрусові фрукти за вмістом вітаміну С у 50 разів.

Волоські горіхи можна споживати як перекус, у складі різних страв та кондитерських виробів. Але всі, хто любить перекусити корисним горіхом, повинні пам’ятати, що саме волоські горіхи є одними з найбільш калорійних. У 100 г продукту міститься понад 650 ккал. Втім, при помірному споживанні горіхів користь, безперечно, переважає калорійність.

Волоський горіх, який навіть за формою нагадує людський мозок відрізняється від інших горіхів високим вмістом поліненасичених жирних кислот, які є таким необхідними для розумової активності. Не лише школярам та студентам корисно споживати волоський горіх. Настоянка з білих горіхових перетинок здатна усунути сильне нервове напруження та стрес.

Існує думка, що найкориснішими є молоді зелені горіхи, тільки зібрані з дерева. Частка правди тут є, але не повною мірою. Молоді горіхи містять вітаміни C, B1, B2, PP, каротин і хінони, але склад зрілих волоських горіхів є значно багатшим. У них містяться не лише вітаміни C, B1, B2, PP,  каротин, а й дубильні речовини, хінони та жирні олії (лінолева, ліноленова, олеїнова, пальмітинова кислоти), клітковина, солі заліза та кобальту.

Попри високий вміст жирів, волоські горіхи допомагають знизити рівень холестерину у крові. Завдяки цій корисній властивості лікарі рекомендують волоські горіхи та олію для профілактики та лікування атеросклерозу, авітамінозу, нестачі заліза, серцево-судинних захворювань, захворювань печінки та порушення обміну речовин.

Не тільки плоди волоського горіха є корисними. У медицині широко застосовуються відвари та настоянки з листя, бруньок дерев, і, звісно, олія волоського горіха. Остання є чудовим поживним продуктом у період відновлення після перенесених захворювань та операцій. До складу олії також входять ненасичені жирні кислоти, вітаміни (рекордна концентрація вітаміну E), макро- та мікроелементи (цинк, мідь, йод, кальцій, магній, залізо, фосфор, кобальт), біологічно активні речовини.

Олію волоського горіха рекомендовано споживати при хронічних артритах, хронічних колітах, лікуванні виразкових захворювань кишківника та шлунку, наносити на місця опіків та ран.

У похилому віці олія волоського горіха є незамінною. Вона може допомогти людям, які страждають на гіпертонію, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, діабет. Олія волоський горіх ефективно захищає організм від дії канцерогенних речовин. Вона підвищує стійкість організму до радіаційного випромінювання, виводить з організму радіонукліди.

Волоські горіхи покращують роботу кишківника. Наявний у горіхах білок допомагає нормалізувати мікрофлору у шлунку, що позбавляє від проблеми закрепів та дисбактеріозу. Це є досить безпечним засобом і підходить навіть для вагітних та молодих мам.

Корисні властивості олії волоського горіха знайшли застосування у косметології, вона входить до складу масок, скрабів, кремів і рекомендована для чутливої та подразненої шкіри обличчя. Також, олія сприяє покращенню та закріпленню засмаги. Олію призначають пацієнтам для лікування псоріазу, екземи, фурункульозу, варикозного розширення вен.

Волоський горіх - ефективний засіб для відновлення чоловічої сили. Олія та плоди волоського горіха посилюють кровообіг в області тазу. Для профілактики проблем із потенцією лікарі рекомендують споживати горіхи з медом. Щобільше, горіхова олія є потужним афродизіаком.

Важливо пам’ятати, що волоський горіх та олія володіють не лише корисними властивостями, а й протипоказаннями. Яка небезпека у волоських горіхах? Людям, що страждають на алергію не лише на горіхи, а й на білок, слід бути дуже уважними при споживанні волоських горіхів. У особливо важких випадках їх споживання може викликати навіть анафілактичний шок.

Помилковою є думка, що горіхи - найкращий перекус під час дієти для схуднення. Волоський горіх не рекомендований людям з проблемами ожиріння, особливо обережно їх потрібно споживати і при діабеті I та II типу. Навіть здоровим людям не слід зловживати горіхами. При переїданні у ротовій порожнині можуть утворитися запалення піднебінних мигдалин та подразнення слизової. Небезпечними для споживання є старі темні горіхи: швидше всього, у них починає вироблятися отруйний фермент, який є вкрай шкідливим для здоров’я.

Помірне споживання у їжу волоських горіхів щодня сприяє зниженню ваги, нормалізації травлення, покращенню стану шкіри та гарному настрою. Добова норма волоських горіхів - 90 г. Це приблизно 10-12 штук. Дієтологи рекомендують їсти 30 г горіхів на добу. Це приблизно жменя будь-яких горіхів у чищеному вигляді.

Читайте також

1