Королеву Єлизавету звинуватили у приховуванні доходів

Журналісти стверджують, що Єлизавета II десятиліттями тиснула на уряд, відстоюючи свої фінансові інтереси
Королеву Єлизавету звинуватили у приховуванні доходів
Єлизавета ІІ (Фото: The Gardian)
10 Лютого 2021, 00:00
читать на русском

Королева Єлизавета II втручалася в роботу британського уряду, щоб примножити багатство і приховати свої статки від громадськості.

Про це заявили журналісти газети The Guardian.

Журналісти видання вивчили документи Національного архіву і з`ясували, що в 70-і роки минулого століття королівський адвокат натиснув на міністрів і домігся, щоб інвестиційна діяльність в інтересах Єлизавети II не підлягала розголосу.

Деякі законопроєкти, які королева розглянула перед прийняттям у парламенті, стосуються багатства або оподаткування, - пише The Guardian. - Віндзори піклуються про свої фінанси. Одна з найбагатших сімей у Великої Британії звільнена від податку на спадщину. Підтвердженої цифри багатства родини не існує, але за оцінками воно становить сотні мільйонів фунтів стерлінгів.

Видання стверджує, що від початку правління Єлизавета II перевірила понад тисячу законопроєктів, перш ніж їх ухвалили у парламенті. The Guardian знайшла докази лобіювання змін як мінімум чотирьох законопроєктів.

Ці законопроєкти зачіпали особисту власність королеви, а саме її приватні маєтки в Балморалі і Сандрінгемі, і потенційно все, що могло вплинути на неї особисто, - йдеться в статті. - Непрозора процедура узгодження застосовувалася набагато ширше, ніж вважалося раніше. Міністри уряду в приватному порядку повідомляють королеву про положення законопроєктів парламенту і просять її згоди на їх обговорення.

Букінгемський палац спростував звинувачення The Guardian і заявив, що згода королеви - парламентський процес, в якому роль суверена носить виключно формальний характер.

Згода завжди надається монархом за запитом уряду. Будь-яке твердження про те, що суверен заблокував законодавство, просто неправильне, - сказав представник Єлизавети II.

Читайте також

Нагадаємо, 20 листопада монарше подружжя Великої Британії королева Єлизавета ІІ та принц Філіп відзначили 73 річницю з дня одруження. Зважаючи на поважний вік і пандемію коронавірусу пара відзначила подію у Букінгемському палаці в закритому форматі.