Коронавірус в Україні пішов на спад, але вакцинуватися потрібно - МОЗ

Нині в Україні фіксують до 16 тисяч випадків ковіду на тиждень
Важливо
Коронавірус в Україні пішов на спад, але вакцинуватися потрібно - МОЗ
Вакцинація людей старшого віку Фото: Pexels
22 Квітня 2023, 22:51
читать на русском

Захворюваність на коронавірусну хворобу в Україні пішла на спад, але про вакцинацію від хвороби забувати не слід.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Зараз захворюваність пішла на спад... В середині лютого був значний підйом захворюваності на коронавірусну хворобу, ми вийшли на показники 20-25 тисяч випадків на тиждень. Зараз уже "опустилися" до 16 тисяч випадків на тиждень. Тиждень до тижня вже від початку квітня ми відзначаємо зниження кількості випадків коронавірусу", - сказав Ляшко.

Водночас зауважив він, не можна сказати, що ця картина відображає реальний стан, оскільки зараз значно менше людей тестуються на COVID-19.

Очільник МОЗ також зауважив, що вакцина проти коронавірусу в Україні в наявності, і кожен охочий може зробити щеплення.

"Ми маємо вже рекомендації ВООЗ, що в принципі, скоро вакцинація проти коронавірусу буде такою, як і вакцинація проти грипу, - сезонною, і до цього треба готуватись. І ми до цього готуємось", - сказав міністр.

Тим часом у щотижневому дайджесті Центру громадського здоров’я МОЗ України пояснили, через який час після коронавірусної хвороби можна робити вакцину.

За словами голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, особа, що хворіла може відкласти введення вакцини (дозу первинної вакцинації, додаткову чи бустерну дози) на три місяці з моменту появи симптомів або, якщо не було симптомів, від моменту отримання позитивного результату тесту.

Також він нагадав, що під час гострого перебігу коронавірусної хвороби вакцинуватись не рекомендовано. Необхідно зачекати з вакцинацією до завершення періоду ізоляції. Це також стосується й отримання бустерних чи додаткових доз вакцини.

Нагадаємо, учені попереджають, що незабаром світ охопить новий варіант коронавірусу, відомий, як Арктур або ХВВ.1.16. На сьогодні Арктур, підваріант Омікрона, вважається найбільш заразним штамом.

Читайте також