Коротша і скромніша: стали відомі перші деталі коронації Чарльза ІІІ

Коронація проходитиме у Вестмінстерському абатстві
Коротша і скромніша: стали відомі перші деталі коронації Чарльза ІІІ
Король Карл III Фото: https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy
20 Січня 2023, 18:18
читать на русском

Стало відомо, що король Чарльз планує запросити 3000 гостей на свою коронацію 6 травня, але церемонія все одно обіцяє бути скромнішою, ніж була у його матері королеви Єлизавети II.

Як повідомляє express.co.uk, палац доручив парламенту підготувати список гостей, удвічі менший, ніж на коронацію королеви Єлизавети 1953 року. Тоді в абатстві були встановлені трибуни, щоб 8000 осіб могли бути присутніми на майже тригодинній службі.

Цього разу не буде ні трибун, ні додаткових місць, зазначають джерела в парламенті, а тривалість служби буде приблизно вдвічі меншою, ніж 1953 року. Але абатство, яке зазвичай вміщує 2200 осіб, вміщуватиме ще до 800 осіб.

Високопосадовці в парламенті вже турбуються про те, скільки політиків зможе бути присутніми. Вони спробують догодити багатьом із 650 депутатів та 800 колег, які борються за ці місця на коронації. Також відомо, що 6 травня прибудуть лідери Співдружності, буде присутня розширена британська королівська родина, члени європейських королівських сімей та високопосадовці та голови благодійних організацій.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак назвав коронацію "унікальним моментом для країни", але королівські джерела стверджують, що все буде організовано з огляду на кризу вартості життя, про що важливо пам'ятати.

Нагадаємо, коронація королеви Єлизавети II 1953 року коштувала 1,57 мільйонів фунтів стерлінгів, що еквівалентно 56 мільйонам фунтів стерлінгів на ціни 2023 року. Урядовці відмовилися повідомити, чи було встановлено бюджет на коронацію 2023 року. Витрати, розподілені між Королівським двором та різними урядовими відомствами, а також поліцією, швидше за все, будуть розкриті лише після події.

Деякі королівські інсайдери передбачають, що ця коронація буде набагато менш пишною, але все ж таки буде схожа на королівське весілля або похорон, події, які зазвичай коштують платникам податків приблизно 8 мільйонів фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, жителі Британії матимуть додаткову нагоду відсвяткувати коронацію Чарльза III, оскільки уряд оголосив спеціальне державне свято з цієї нагоди. Вихідний буде у понеділок, 8 травня. Він завершить святкування, які розпочнуться з коронації 6 травня.

Читайте також

1