Кожний п`ятий український старшокласник спілкувався про секс з незнайомцем в інтернеті

Майже 40% українських дітей вперше подивилися порно у молодшій школі
Важливо
Кожний п`ятий український старшокласник спілкувався про секс з незнайомцем в інтернеті
Дитяче насилля (Фото: ЮНІСЕФ)
10 Березня 2021, 16:29
читать на русском

У Мінцифри оприлюднили результати досліджень про те, скільки часу і в яких соцмережах проводять українські діти та як часто вони стикаються із насиллям в інтернеті.

Про результати дослідження розповіла радниця з питань захисту в інтернеті при міністрі цифрової трансформації Анастасія Дякова.

У дослідженні, проведеному Proinsight Lab у партнерстві з уповноваженим з прав дитини та "Службою порятунку дітей", взяло участь 4700 дітей.

Результати дослідження показали, що близько 90% українських дітей користуються Інтернетом щодня, більшість проводять онлайн від трьох до п'яти годин на день. Майже чверть дітей потрапляли хоча б в одну із ситуацій сексуального насильства чи експлуатації за останній рік.

73% опитаних дітей сказали, що ніколи не розкажуть дорослим про насильство, яке відбувається з ними інтернеті. При цьому кожна 5 дитина в старшій школі спілкувалася з незнайомцем в мережі про інтимні стосунки.

Загалом понад половина дітей (51,9%) почали користуватися інтернетом у віці 6-9 років. 95% дітей користуються ним вдома, проте 67,9% заходять у мережу лише через мобільний інтернет.

У соцмережах більш ніж половина опитаних (55,3%) вперше зареєструвалися у віці 8-10 років.

Найпопулярніші соцмережі серед дітей:

  • YouTube –  91%;
  • Viber – 79,5%;
  • TikTok – 59,6%;
  • Instagram – 59,6%.

При цьому 80% опитаних дітей зареєстровані хоча б в одній соцмережі:

  • 63,4% зареєстровані в Instagram;
  • 49,9% – в TikTok;
  • 44,5% – в YouTube.

Читайте також

Щодо порно-контенту в інтернеті, то 39,8% вперше побачили його у віці 8-10 років. З них 59,8% побачили матеріали несподівано. 73,6% натрапили на такий контент через рекламу на сайті, 51,8% побачили в соцмережі, 20,7% – в онлайн іграх.

Кожна 5 дитина в середній школі та близько 40% у старшій школі отримували питання в інтернеті про свої інтимні частини тіла.  Кожна 10 дитина в середній школі (11,2%) і кожна 5 в старшій (18,5%) отримували запити на надсилання інтимних фото.

5% дітей в середній школі та 7% в старшій – отримували прохання показати себе або доторкнутися своїх інтимних частин тіла на камеру.  7% дітей у старшій школі висилали такі матеріали. А кожен 5 учень в середній школі та 42% дітей зі старшої школи готові зустрітися з незнайомцем з інтернету.


Контекст. За офіційною інформацією за минулий рік від сексуального насильства постраждало 410 дітей, цьогоріч – уже 70.