Від початку року від сексуального насилля в Україні постраждали 70 дітей

Торік сексуального насильства зазнали 410 неповнолітніх українців
Від початку року від сексуального насилля в Україні постраждали 70 дітей
Дитяче насилля (Фото: ЮНІСЕФ)
4 Березня 2021, 21:28
читать на русском

В Офісі президента України обговорили проблему сексуального насильства над дітьми та їхньої сексуальної експлуатації в Інтернеті.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Міжнародна благодійна організація "Служба порятунку дітей" з ініціативи уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби провела дослідження, яке охопило 4700 учасників віком від 6 до 17 років. Результати дослідження показали, що близько 90% українських дітей користуються Інтернетом щодня, більшість проводять онлайн від трьох до п'яти годин на день. Майже чверть дітей потрапляли хоча б в одну із ситуацій сексуального насильства чи експлуатації за останній рік.

Сьогодні злочинці мають більше доступу до дітей завдяки Інтернету. Дитині важко зрозуміти, що людина, яка пише їй повідомлення, може бути не тим, за кого себе видає. Тому дуже важливо інформувати дітей про ризики й те, як вони можуть себе захистити, – наголосив уповноважений з прав дитини.

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Лариси Зуб, за минулий рік від сексуального насильства постраждало 410 дітей, цьогоріч – уже 70.

Але дуже часто ці злочини залишаються "за зачиненими дверима", в сім’ї, де проживає дитина. Потерпілими можуть бути як немовлята, так і старші підлітки, – повідомила вона.

Читайте також

Експерт з освітніх програм МБО "Служба порятунку дітей" Олена Капральська розповіла про превентивні програми щодо захисту дітей від сексуального насильства та можливості допомоги постраждалим.

У тих випадків, які ми супроводжуємо, є одна спільна риса. Всі ці злочини стали можливими завдяки мовчанню. Мовчанню свідків, інших дорослих, які були поруч з постраждалими дітьми. І навпаки – небайдужість однієї жінки, яка звернула увагу на ознаки насильства у знайомої дівчини, допомогла розкрити злочинну діяльність чоловіка, який багато років розбещував дівчат, користуючись службовим становищем, – зазначила вона.

Організація "Служба порятунку дітей" започаткувала акцію #тількинемовчи. В межах цієї акції українців просять не замовчувати факти насильства над дітьми та звертатися по допомогу за номером телефону: (093) 063-53-43 та на сторінку підтримки www.savechild.com.ua/consultation


Контекст. Раніше дитячий омбудсмен Микола Кулеба заявив про те, що в Україні хочуть припинити реформу інтернатів. Дитячий омбудсмен пояснив, що Мінсоцполітики пропонує "відтермінувати" до 2026 року припинення влаштування до інтернатів дітей віком до 3-х років. Кулеба підкреслив, що саме на дітей цього віку інституційний догляд впливає найбільш травматично, про що говорять численні дослідження.

1