В Україні хочуть припинити реформу інтернатів – дитячий омбудсмен

Уряд України підготував розпорядження, яке фактично припинить реформу системи дитячих інтернатів, якщо набуде чинності
В Україні хочуть припинити реформу інтернатів – дитячий омбудсмен
Діти (Фото:pexels)
20 Січня 2021, 22:00
читать на русском

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба. Текст розпорядження можна прочитати тут.

Для мене це означає бажання уряду залишити все, як було раніше, замість того, щоб спрямувати зусилля на розвиток доступних освітніх, медичних і соціальних послуг, зміцнення і збереження сім`ї для дитини. Тобто, є проблема в родині з дитиною (немає доступної послуги, бідність, небажання виховувати дитину тощо) - вези дитину в інтернат! – написав Кулеба.

Дитячий омбудсмен пояснив, що Мінсоцполітики пропонує "відтермінувати" до 2026 року припинення влаштування до інтернатів дітей віком до 3-х років. Кулеба підкреслив, що саме на дітей цього віку інституційний догляд впливає найбільш травматично, про що говорять численні дослідження.

 В Україні у 2019 році 1 639 дітей віком до 3-х років були влаштовані в інтернати. Я абсолютно впевнений, що держава має достатньо ресурсу, щоб створити належні умови для цих дітей і не допустити потрапляння їх в заклади, - заявив омбудсмен.

Крім іншого, розпорядженням виключаються із реформи 70% інтернатних закладів системи освіти - це спеціальні та спеціалізовані заклади, у складі яких є пансіон. Фактично, реформа звужується лише до будинків дитини (реформу яких відтерміновують до 2026 року), дитячих будинків-інтернатів системи соціального захисту (для дітей з важкими формами інвалідності) та дитячих будинків системи освіти (в яких станом на 01.01.2020 залишилось 1 057 дітей, що є менш ніж 1% від загальної чисельності дітей в інтернатах).

Читайте також

На жаль, окремі депутати всупереч рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини, у яких інституційне розміщення дітей допускається лише у якості крайнього заходу і тільки, якщо це відповідає найкращим інтересам дитини, борються за систему інтернатів з цілодобовим перебуванням в них дітей, вважаючи прийнятним розлучення дитини з батьками.

Кулеба також розповів, що станом на 1 січня 2020 року у 286 спеціальних закладах освіти перебувало 34 947 дітей, з яких 20 837 там не лише навчалися, а й проживали. У 79 закладах спеціалізованої освіти перебувало 22 273 дитини, з них 13 611 там проживали.

Хочу наголосити, що реформа стосується лише дітей, які живуть в закладах, коли заклад освіти бере на себе функцію утримання, догляду і виховання! Реформа не має на меті ліквідувати заклади спеціальної освіти. Ті, хто говорить, що стратегія покликана знищити такі заклади - просто маніпулюють. Майбутнє інтернатів за стратегією - це перетворення їх на школи без цілодобового утримання дітей. Так, як це відбулося в усіх цивілізованих країнах, - пояснив Кулеба.

Зміни ж до стратегії, які пропонує Мінсоцполітики, фактично повертають нас у радянське минуле, коли у дитини з інвалідністю не було іншого вибору, як жити в інтернаті, без батьків, та бути ізольованою від суспільства, вважає омбудсмен.

Ці зміни також стануть сигналом для новостворених територіальних громад, що послуги вже можна не розвивати, а, як і раніше, просто направляти дітей в інтернати.

Також у зв’язку з децентралізацією почалося звільнення працівників служб у справах дітей в ліквідованих районах. Це ще одна загроза, яка потребує негайної реакції уряду.

Наостанок дитячий омбудсмен виклав відео про те, як нині живуть діти в інтернатах.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Сергій Шкарлет (досьє Сергія Шкарлета) повідомив, коли учні зможуть повернутися до шкіл. Міністерство освіти та науки України вивчає можливість повернення учнів молодших класів до повноформатного навчання, а учнів старшої школи – до змішаної форми. Це може статися за умови сприятливої санітарно-епідемічної ситуації.