Країни Балтії оголосили російських дипломатів персонами нон грата на підтримку Чехії

Російських дипломатів вишлють на батьківщину
Країни Балтії оголосили російських дипломатів персонами нон грата на підтримку Чехії
Країни Балтії (Фото: Кримські новини)
23 Квітня 2021, 18:02
читать на русском

23 квітня Литва, Латвія і Естонія вирішили оголосити російських дипломатів персонами нон грата на підтримку Чехії.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій міністерствами країн у п’ятницю, пише "Європейська правда".

Міністерство закордонних справ Литви вирішило вислати двох співробітників посольства у Вільнюсі, оскільки вони здійснювали діяльність, несумісну з їхнім дипломатичним статусом. Їм надали сім днів для того, щоб покинути Литву.

Посольство Литви в Москві також висловило готовність допомогти посольству Чехії в Росії виконувати функції, які були порушені через наказ Москви про різке скорочення штату.

У МЗС Литви відзначили, що рішення було прийняте у тісній координації з латвійськими та естонськими партнерами.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс ухвалив рішення оголосити одного дипломата посольства Росії в Латвійській Республіці небажаною особою, - йдеться у повідомленні МЗС Латвії.

Рішення міністра було прийнято на знак солідарності з урядом Чехії у зв'язку з незаконною діяльністю російських спецслужб в Чехії, а також після оцінки діяльності дипломата посольства Росії і виявлених порушень в Латвії, відзначили в міністерстві.


Контекст. Раніше прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив, що у місцевої влади є докази, що вказують на причетність російської розвідки до вибуху на складі боєприпасів в селі Врбетіце на сході країни в 2014 році, в результаті якого загинули дві людини.

Пізніше генпрокурор країни Павло Земан заявив про те, що до вибуху причетні ті ж "російські оперативники", які стояли за передбачуваним отруєнням колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері. Російська сторона заперечує звинувачення в причетності її спецслужб до інциденту.

Читайте також

На тлі даних звинувачень МЗС Чехії вислав з країни 18 російських дипломатів. У відповідь МЗС Росії оголосив персонами нон грата 20 дипломатів з Чехії і наказав їм покинути країну.

Читайте також наш матеріал: Шпигунський скандал між Росією і Чехією: Петров, Боширов і рицин