Країни "ядерної п'ятірки" виступили із заявою про запобігання війні 

Лідери США, КНР, Британії, Росії та Франції виступили за уникнення гонки озброєнь
Важливо
Країни "ядерної п'ятірки" виступили із заявою про запобігання війні 
Ядерний вибух Фото: Рexels
3 Січня 2022, 19:22
читать на русском

Лідери п'яти ядерних держав і постійних членів Ради безпеки ООН - Великої Британії, Китаю, США, Росії та Франції - ухвалили спільну заяву про запобігання ядерній війні та недопущення гонки озброєнь.

Документ опубліковано на сайті Білого дому.

Китайська Народна Республіка, Французька Республіка, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії та Сполучені Штати Америки вважають уникнення війни між державами, що володіють ядерною зброєю, та зменшення стратегічних ризиків нашими головними обов’язками, - йдеться у заяві.

Країни "ядерної п'ятірки" заявляють, що ядерну війну неможливо виграти та ніколи не можна вести.

Оскільки використання ядерної зброї матиме далекосяжні наслідки, ми також стверджуємо, що ядерна зброя — доки вона існує — повинна служити оборонним цілям, стримувати агресію та запобігати війні. Ми твердо переконані, що подальшому поширенню такої зброї необхідно запобігти, - зазначено у документі.

Також країни погодили важливість подолання ядерних загроз і наголошують на важливості збереження та дотримання двосторонніх і багатосторонніх угод і зобов’язань щодо нерозповсюдження, роззброєння та контролю озброєнь.

Кожен із нас має намір підтримувати та посилювати наші національні заходи для запобігання несанкціонованому чи ненавмисному використанню ядерної зброї. Ми знову підтверджуємо справедливість наших попередніх заяв щодо зняття цілей, підтверджуючи, що жодна з наших ядерних видів зброї не націлена один на одного або на будь-яку іншу державу, - заявили підписанти угоди.

Вони також мають намір співпрацювати з усіма державами для створення середовища безпеки, більш сприятливого для прогресу в роззброєнні з кінцевою метою світу без ядерної зброї з безпекою для всіх.

Ми маємо намір і надалі шукати двосторонні та багатосторонні дипломатичні підходи, щоб уникнути військових зіткнень, зміцнити стабільність і передбачуваність, підвищити взаєморозуміння та впевненість, а також запобігти гонці озброєнь, яка не принесе нікому користі та загрожує всім. Ми налаштовані продовжувати конструктивний діалог із взаємною повагою та визнанням інтересів та проблем безпеки один одного, - йдеться у заяві "ядерного клубу".

Читайте також

1