Найгучніші земельні справи в Україні: хто і скільки чорнозему вкрав у держави (інфографіка)
Сир - один з найбільш корисних продуктів з великою кількістю корисних речовин і вітамінів. Однак вартість хорошого сиру в магазині досить висока, та й його склад викликає багато питань. Зробити домашній сир можна вдома з доступного молока і молочних продуктів. До того ж такий продукт буде корисним і повністю натуральним.
Домашній сир з молока і сиру
Інгредієнти:
- Творог - 500 г.
- Молоко-350 мл.
- Вершкове масло - 50 гр.
- Курячі яйця - 1 шт.
- Сіль - 0.5 ч. л.
- Сода харчова - 0.3 ч. л.
Молоко і творог повинні містити високий відсоток жиру і бути натуральними. Краще брати продукти на ринку. У каструлю покласти сир і залити молоком, поставити на повільний вогонь. Постійно помішувати суміш ложкою. Маса почне плавитися і загусне. Варити 30 хвилин.
Коли маса увариться вдвічі і загусне, додати шматочок вершкового масла і варити ще 5 хвилин. В окремій мисці збити сіль, соду і яйце до однорідності. Яєчну суміш влити в сирну масу, постійно помішуючи. Сирна маса збільшиться в об'ємі, стане пухкою і пишною, схожою на манну кашу. Варити 20 хвилин, постійно помішуючи.
Твердість сиру залежить від часу приготування. Коли сир досягне бажаної консистенції, викласти його в форму і затягнути харчовою плівкою. Прибрати сир на 2 години в холодильник, після чого він готовий до вживання.
Домашня бринза з молока
Інгредієнти:
- Молоко - 3 л.
- Столовий оцет - 3 ст. л.
- Сіль - 1 ст. л.
Молоко довести до кипіння на сильному вогні. Коли молоко почне закипати - додати оцет і сіль. Молоко почне згортатися. Помішувати суміш ложкою приблизно 3 хвилини і зняти з вогню. Злити масу в друшляк з марлею. Частину сироватки залишити для зберігання сиру. Загорнути сир в марлю і поставити на нього щось важке. Залишити масу на ніч. Готовий сир треба зберігати в залишеній сироватці.
Домашній сир з молока і сметани
Інгредієнти:
- Молоко - 1 л.
- Сметана 20% - 200 г.
- Яйце - 3 шт.
- Сіль - 1 ч. л.
- Кріп рубаний - 1 ст. л.
Яйця і сметану збити вінчиком. Молоко довести до кипіння, посолити. Влити яєчну суміш в молоко і варити 5 хвилин. Молоко придбає сирну консистенцію. Зняти молоко з вогню на 7 хвилин, додати нарізаний кріп і залишити ще на 10 хвилин.
Відкинути масу на кілька шарів марлі. Злити рідину. Зав'язати марлю і підвісити на 15 хвилин, щоб вся рідина витекла. Укласти сир в марлі в глибоку миску і поставити зверху що-небудь важке. Прибрати в холодильник на 5 годин.
Читайте також