Кравчук про передачу полонених Медведчуку: не мав права втручатися

У ТКГ відреагували на передачу ОРДЛО полонених Україні
Важливо
Кравчук про передачу полонених Медведчуку: не мав права втручатися
полон, в’язниця Фото: Caroline Martins з Pexels
17 Січня 2021, 10:00
читать на русском

Голова Української делегації для участі у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук прокоментував інформацію щодо повернення утримуваних українських громадян з території тимчасово окупованих районів ОРДЛОУ.

На його думку, передача утримуваних громадян України голові партії "Опозиційний блок - За життя" (ОПЗЖ) Віктору Медведчуку є порушенням міжнародних домовленостей. Про це йдеться у його заяві, оприлюдненій ТГК у Фейсбуці.

Ми не можемо не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну уряду України. Проте... приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів. Мені важко пригадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі, - сказав перший президент України (досьє Кравчука).

Кравчук наголосив, що повернення громадян України має здійснюватися згідно з нормами міжнародного права та українського законодавства.

Читайте також

Усі перемовини та процедури щодо повернення утримуваних російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, прийнятих в нормандському форматі, зауважив він.

Дії Медведчука та окупантів він назвав "черговою спробою ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе РФ як сторона конфлікту".

Хочу нагадати, що до врегулювання конфлікту може привести тільки послідовна робота в рамках Нормандського формату, а будь-які спроби ухилитися від виконання домовленостей не матимуть ані успіху, ані підтримки, - сказав Кравчук.

Нагадаємо, 16 січня низка російських ЗМІ повідомила, що окупанти на Донбасі готові передати українській стороні деяких утримуваних у місцях позбавлення волі громадян України за посередництва Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).