Кримінальну справу проти нардепа Приходька продовжать за рішенням суду

Тяганина у цій справі триває вже 9 років
Важливо
Кримінальну справу проти нардепа Приходька продовжать за рішенням суду
Борис Приходько
11 Травня 2023, 13:58
читать на русском

Судовий процес щодо колишнього заступника голови НБУ, а нині народного депутата Бориса Приходька, який проходить обвинуваченим у справі щодо крадіжки 2,069 млрд грн з рахунків гаранта продовольчої безпеки України ПАТ "Аграрний фонд", буде продовжено, адже на рішення Дарницького районного суду, яким у зв'язку з закінченням строку досудового розслідування після повідомлення особи про підозру, було закрито провадження проти Приходька, прокуратура подала апеляцію.

Про це редакції "Апострофу" стало відомо з власних джерел.

Вказується, що після рішення першої інстанції на свою користь, Борис Приходько оприлюднив ряд матеріалів у ЗМІ, в тому числі шляхом рекламних публікацій, що може свідчити про намагання відбілити свою репутацію, звинувативши суди в ситуації з крадіжкою мільярдів.

"Судова тяганина довжиною у майже 10 років не додає оптимізму інвесторам, які будь-якої миті можуть постраждати і втрати все через суддівське свавілля. На жаль, є такі непоодинокі випадки у різних регіонах. Для того, щоб іноземні інвестори не боялися вкладати гроші в українську економіку, треба забезпечити дійсно незалежну і очищену від корупції судову систему. Це буде непросто, але ми повинні це зробити, якщо хочемо стати частиною ЄС та залучити інвестиції", - зокрема йдеться в коментарі Приходька для ЗМІ.

Як нагадує ЗМІ, справа Бориса Приходька тягнулася понад 9 років - прокуратура вимагала ув'язнити нардепа Приходька та ексголову ПАТ "Аграрний Фонд" Олександра Кірюка на 12 років з повною конфіскацією майна. За цей час Приходько був під вартою, а потім опинився у парламенті після скандального проведення виборів з ознаками фальсифікацій.

Що відомо про справу Приходька

31 липня 2014 Борис Приходько був затриманий Генеральною прокуратурою України (ГПУ). За словами заступника генерального прокурора Миколи Герасимюка слідство встановило, що в лютому 2014 Приходько в змові з головою правління Аграрного фонду України та посадовими особами Брокбізнесбанку незаконно заволодів 2 млрд. 69 млн.грн. коштів Аграрного фонду. Розслідування проходило по статтях 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") і 209 ("Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом") Кримінального кодексу.

1 серпня 2014 року суд обрав запобіжний захід для заступника голови Національного банку України Бориса Приходька у вигляді тримання під вартою і призначив заставу у розмірі 200 млн гривень.

11 серпня на брифінгу в Києві генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив, що Борис Приходько встиг переказати виведені гроші в Європу.

22 жовтня 2014 року Національний банк України звільнив заступника голови Бориса Приходька в порядку люстрації.

10 липня 2015 року Генпрокуратура передала справу Приходька до суду.

28 січня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним наказ НБУ про звільнення Приходька, після чого НБУ оскаржив рішення суду, подавши апеляційну скаргу.

3 березня 2016 року Апеляційний суд Києва призупинив розгляд апеляції на скасування люстрації колишнього заступника голови Національного банку України Бориса Приходька.

В 2019 році Борис Приходько зареєструвався самовисуванцем по 210-му виборчому окрузі. Під час проведення виборчої кампанії фігурував у новинах про побиття журналістів та підкуп виборців.

Після підрахування 100 % протоколів перемогу на 210-му виборчому окрузі здобув Сергій Коровченко, Борис Приходько посів друге місце, проте після судових позовів і перерахунку голосів Борис таки здобув перемогу в окрузі.

Читайте також