Критичні запаси вугілля на ТЕС: приватні компанії можуть штрафувати

Компанії порушили передбачені ліцензійні умови
Критичні запаси вугілля на ТЕС: приватні компанії можуть штрафувати
Народний депутат Андрій Герус (фото: УНІАН)
10 Лютого 2021, 09:59
читать на русском

Народний депутат "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус заявив, що до приватних компаній вугільної генерації електроенергії можуть застосувати штрафні санкції. Приватні компанії не виконали ліцензійних умов щодо мінімально необхідних запасів вугілля на складах ТЕС.

Про це Герус (досьє Андрія Геруса) сказав в етері "5 каналу".

Є очевидний факт – порушені правила гри. Як у футболі, є прописані правила гри. Якщо хтось їх порушує, він отримує жовту або червону картку, - сказав депутат.

За його словами, у ситуації з приватними компаніями були порушені правила гри, зокрема, ті мінімальні норми, які встановлені – гарантовані запаси – вони не були дотримані компаніями, а це передбачено в їхніх ліцензійних умовах.

І ці правила були написані давно, всі про них знали. Відповідно, далі має бути санкція, - наголосив він.

Читайте також

За словами депутата, саме приватні генерувальні компанії винні у ситуації, яка склалась у вугільній енергетиці.

Герус зазначив, що фактична цифра менша, ніж прорахована. Але фактична цифра – це не розрахунки чиновників, а скільки компанії завезли на склади. Так, є три компанії – це найбільша компанія "ДТЕК", далі компанія "Центренерго" і компанія "Донбасенерго". З них лише в "Центренерго" контрольний пакет акцій належить державі.

Регулятор каже, що до кінця цього тижня він завершує свою перевірку. Сподіваємося, там будуть названі і причини, і відповідальні, і будуть санкції, – сказав він.

Герус впевнений, що реакція Міненерго на катастрофічну ситуацію з запасами вугілля на приватних ТЕС запізнилася щонайменше на місяць.

Нагадаємо, що запаси вугілля на теплових електростанціях України продовжують зменшуватися попри те, що вже досягли історичного мінімуму.

1