КСУ перевірить конституційність постанови про ліквідацію і створення районів

Відповідне подання надійшло до суду ще в кінці жовтня
КСУ перевірить конституційність постанови про ліквідацію і створення районів
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
15 Січня 2021, 18:07
читать на русском

Конституційний суд України відкрив конституційне провадження щодо відповідності Основному закону постанови про ліквідацію і створення нових районів.

Про це написала представник Верховної ради у КСУ, нардеп Ольга Совгиря у своєму Telegram-каналі.

Ухвалою колегії суддів Конституційного суду відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України постанови Верховної ради "Про утворення та ліквідацію районів"... за конституційним поданням 49 народних депутатів України від 20 жовтня 2020, - звявила вона.

Відповідне подання надійшло до суду ще в кінці жовтня.

Читайте також

За словами депутатки, автори подання зазначають, що оскаржуваною постановою змінено елементи територіального устрою, який може визначатися виключно законами. Крім цього, на їхню думку, здійснивши укрупнення окремих районів, Верховна Рада обмежила право на доступ до суду, оскільки важливими елементами доступності суду як інституції є територіальна наближеність суду та стабільність судової системи.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року до Конституційного суду України надійшло конституційне подання 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-ІХ.

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 3650 "Про утворення та ліквідацію районів". Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів.