КСУ та е-декларування: Зеленський звернувся до Венеціанської комісії по допомогу

Президент попросив комісію оцінити антикорупційне законодавство після рішення КСУ
КСУ та е-декларування: Зеленський звернувся до Венеціанської комісії по допомогу
Президент України Володимир Зеленський (фото: з відкритих джерел)
25 Листопада 2020, 20:07
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням здійснити оцінку конституційної ситуації, викликаної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства після його ухвалення.

Про це повідомила пресслужба президента України.

Відповідний лист Зеленський (досьє Володимира Зеленського) надіслав голові Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, у якому висловив вдячність за багаторічну підтримку України на шляху впровадження структурних реформ та приведення українського законодавства у відповідність до європейських стандартів.

Президент зазначив, що останні рішення КСУ стосовно базового для антикорупційної інфраструктури України законодавства призвели до серйозної конституційної кризи.

Українська влада рішуче налаштована до її розв’язання та відновлення законодавчих механізмів запобігання та боротьби з корупцією, – наголосив він.

Читайте також

Президент звернувся до Венеціанської комісії з проханням надати висновок щодо ухвалення рішення суддями КСУ за наявності можливого конфлікту інтересів, щодо додержання КСУ процедури розгляду справи та ухвалення рішення, зокрема стосовно його обґрунтованості та дотримання меж конституційного подання.

Зеленський попросив надати висновок за процедурою прискореного розгляду, зважаючи на нагальну необхідність пошуку збалансованого рішення задля виходу з конституційної кризи.

Ми високо цінуємо експертну допомогу Венеціанської комісії та розраховуємо на продовження тісної співпраці, – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

1