Кучма про закінчення війни: не треба розраховувати, що путін помре

Другий президент вважає, що Україна вирішити усе на полі бою
Важливо
Кучма про закінчення війни: не треба розраховувати, що путін помре
Леонід Кучма (Фото: Укрінформ)
4 Серпня 2022, 13:13
читать на русском

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що війна завершиться не тоді, коли санкції дочавлять росію, або коли помре російський президент, а коли Україна переможе рф на полі бою.

Про це він сказав в інтерв'ю ВВС.

Перш за все - не треба розраховувати на те, що ось-ось помре путін. Що санкції ось-ось економічно вб'ють росію. Що російський обиватель раптом прозріє та вийде на антивоєнний протест. Нічого такого не буде. Україна має битися і вирішити усе на полі бою.

Він вважає, що війна буде тривалою, оскільки російський президент хоче "вигризти якусь перемогу".

Як війна може скінчитися? У конфліктах сучасного, цивілізованого світу зазвичай намагаються шукати рішення win-win, прийнятного результату, коли так чи інакше перемагають усі, і немає переможених "вчисту". Це не наш випадок. Надто багато приніс горя, руйнування і жахіть на нашу землю Путін. Вбито сотні українських дітей - не знаю, як після цього шукати компромісу. Градус вже піднято так, що у цій війні переможець може бути лише один - і я вірю, що саме ми будемо цим переможцем, - додав він.

Кучма зазначив, що для України неприйнятно залишати свої землі, а головне - своїх людей - під окупацією. А для російської влади неприйнятно виглядати в очах свого населення та Заходу невдахами та "лузерами", а саме це, на думку кремля, означало б відхід з окупованих земель.

Причому ще ж кожна зі сторін розраховує на власне посилення. Що далі, то більше західної зброї буде в нас, але ж що далі, то більше результатів різних мобілізаційних заходів та переходу економіки на військові рейки розраховує отримати і росія. Є різні чинники, які здатні кардинально вплинути на перебіг і тривалість війни - наприклад, успіх нашого анонсованого контрнаступу на Південь, звільнення Херсону. І, навпаки, наближення холодного періоду без постачання російського газу, перспектива політичних криз та виборів на Заході - все це теж може впливати на терміни припинення вогню, але вже навряд чи на нашу користь, - зазначив Кучма.

Нагадаємо, керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що війна для України завершиться перемогою та "виходом на кордони станом на 1991 рік". 

1