Кучма сказав, чи можливо було уникнути російського вторгнення

Другий президент вважає, що на поступки росії йти не можна
Кучма сказав, чи можливо було уникнути російського вторгнення
Кучма Леонід (фото: Facebook)
4 Серпня 2022, 12:55
читать на русском

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що уникнути російського вторгнення в Україну не вдалося б.

Про це він сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі. 

Якщо в лютому, безпосередньо напередодні повномасштабної війни - думаю, уникнути її можна було б, лише пішовши на умови путінського ультиматуму. Тоді було б не вторгнення, а поступове підкорення нашої держави, її планова окупація. І Буча тоді була б у підсумку не лише у Бучі, а по всій країні, всюди, куди зайшов би російський окупант. Чи припустимо було б уникати вторгнення такою ціною? Відповідь, думаю, очевидна. Здається, Черчилль сказав після Мюнхену, що той, хто вибрав безчестя, щоб уникнути війни, отримає спочатку безчестя, а потім і війну. Краще, як на мене, не скажеш, - сказав він.

На його думку, унеможливити вторгнення було б можна, якщо всі роки від початку "російської повзучої агресії" готуватися до відсічі.

Розвивати і модернізувати наші Збройні сили - по-справжньому, повноцінно, всебічно. Так, українська армія з найперших хвилин російського вторгнення справді проявляє себе як військо героїв. Наші воїни знищили не лише еліту російської армії, а й легенду про її непереможність, показавши всьому світу, що це була навіть не легенда, а так, "русская народная сказка", - каже Кучма.

На його думку, героїзм може давати ще більш вражаючі результати, коли він підкріплений найновітнішими технологіями, найсучаснішою зброєю.

Всі сім відносно "мирних" років після мінських угод влада України мала готуватися до неминучого масштабного військового зіткнення з РФ. І, готуючись до нього, максимально використовувати унікальний кадровий та виробничий потенціал українського військово-промислового комплексу, - додав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що російський глава Володимир Путін міг запобігти вбивствам під час війни в Україні. 

1