Куди подівся син Портнова, який виїхав з України як волонтер: розслідування "Схем"

Ще у березні 29-річний Ігор Портнов поїхав за "гуманітаркою" і досі не повернувся
Куди подівся син Портнова, який виїхав з України як волонтер: розслідування "Схем"
Ігор та Андрій Портнови / Колаж
7 Вересня 2022, 16:29
читать на русском

Син проросійського діяча Андрія Портнова у березні отримав тимчасовий дозвіл на виїзд з України як волонтер, який прямує за гуманітарною допомогою. Після цього 29-річний Ігор Портнов виїхав у напрямку Польщі і відтоді так і не повернувся.

Про це повідомляють "Схеми" (проєкт Радіо Свобода).

Журналісти отримали інформацію з кількох незалежних одне від одного джерел з доступом до даних перетину кордону, що 22 березня 2022 року Львівська військова адміністрація внесла Ігоря Портнова у систему "Шлях" як особу призовного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з країни за гуманітарною допомогою, терміном на місяць.

Як зазначено у системі "Шлях", таке рішення щодо Ігоря Портнова Львівська військова адміністрація винесла на підставі відповідного звернення від ГО "Народна самооборона".

Вже наступного дня, 23 березня 2022 року Портнов-молодший перетнув українсько-польський кордон в пункті пропуску "Краківець". Станом на 6 вересня 2022 року Ігор Портнов в Україну не повернувся.

Разом з Портновим-молодшим кордон перетнув племінник Андрія Портнова - 23-річний Іван Поддубнов. На автівці останнього вони й виїхали за кордон. Іван Поддубнов також не повернувся в Україну станом на 6 вересня.

Журналісти "Схем" звернулися через три месенджери до Ігоря Портнова із проханням про коментар, він повідомлення прочитав, але не відповів.

Журналісти також звернулись з проханням про коментар до Львівської обласної військової адміністрації, яка внесла Портнова у систему "Шлях".

У нас в день більш як 200 заявок від громадських організацій щодо внесення в систему "Шлях", якщо перевести в кількість людей – це більше ніж 2000 людей в день, які їдуть за гуманітаркою. Таких проблем, на жаль, багато. У адміністрації немає функції перевірки, можливостей яким чином це перевіряти, – зазначив заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Відповідно до даних аналітичної системи YouControl в Україні є лише одна установа саме з такою точною назвою – Громадська організація "Народна самооборона", зареєстрована 2014 року в Сумах. Засновниками є Юрій Ходзюк та Віктор Пентак.

"Схеми" поспілкувалися зі співзасновником ГО "Народна Самооборона" Віктором Пентаком. Він зазначив, що з 2015 року "має стосунок до організації лише на папері" і не звертався від імені громадської організації до ЛОДА щодо виїзду за кордон Ігоря Портнова.

За словами Віктора Пентака, інший співзасновник "Народної самооборони" Юрій Ходзюк близько двох останніх років перебуває за кордоном.

Журналісти також звернулись у львівський осередок активістів-волонтерів, зареєстрованих під брендом Народної самооборони. Керівник ГО "Народна самооборона Львівщини" Артем Хмиз повідомив журналістам "Схем", що його організація не зверталась до Львівської обласної військової адміністрації з проханням надати право виїзду з України Ігорю Портнову.

"Схеми" попросили ЛОДА надати копію звернення від громадської організації, на підставі якого Портнов-молодший був внесений у систему "Шлях". Станом на момент публікації, адміністрація не надала цей документ.

Нагадаємо, що журналісти програми "Схеми" дізналися про втечу з України Андрія Портнова - колишнього першого заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича.

Читайте також