Курс долара може зрости до 50 грн - прогноз економіста

Україна вимушена друкувати гривні через війну
Головне
Курс долара може зрости до 50 грн - прогноз економіста
Гроші, долари Фото: Tima Miroshnichenko з Pexels
22 Липня 2022, 09:51
читать на русском

Експерти-економісти після рішення Нацбанку на 25% підняти офіційний курс гривні до долара прогнозують, що національна валюта знецінюватиметься.

Вже незабаром курс гривні до долара може зрости до 50 грн/дол.

Зокрема економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко в коментарі ТСН.ua зазначив, що діапазон курсу 40-50 грн/дол є цілком реальним до кінця року.

Маємо величезний дефіцит бюджету. Частково він фінансується закордонною фінансовою допомогою, частково – фактично емісією гривні, коли Нацбанк викуповує військові облігації Мінфіну. Тобто, тим самим він фактично друкує нову гривню. Відповідно, якщо ці обсяги будуть в розмірі 70-80-100 млрд грн на місяць, це просто буде нова гривня, яка буде надходити до системи. Відповідно коридор курсу 40-50 він є цілком реальним до кінця року. Якщо ця монетарна політика буде більш стриманою, тобто темпи цієї емісії будуть 20-30, нехай 50 млрд грн на місяць, такого падіння можна буде уникнути, - зазначив він.

Знизити тиск на гривню, каже експерт, допоможе міжнародна фінансова допомога.

Нагадаємо, Нацбанк запровадив низку заходів стосовно розрахунків за кордоном. Перелік змін.

Директор Українського інституту політики Руслан Бортнік вважає, що курс буде на рівні 45-50 грн/дол до наступної весни. За його словами, це станеться, якщо війна буде тривати до того часу.

Економіст каже, що оскільки фінансової зовнішньої допомоги нам недостатньо, Україна постійно вимушена друкувати гривні:

Якщо війна не припиниться і ми не зможемо досягнути якогось відчутного перелому на фронті, то гривня буде девальвувати. Якщо ситуація буде сприятлива, то курс навіть може укріпитися, може повернутися до якихось попередніх показників. Також залежить і від рівня фінансової допомоги з боку західних партнерів.

Нагадаємо, що Національний банк України не планує відпускати курс долара та повертатись до вільного курсоутворення. На початку повномасштабної війни НБУ заморозив курс долара на рівні 29,25 гривні.

21 липня 2022 року НБУ на 25% підняв офіційний курс гривні до долара.

1