Курс долара не впаде до довоєнного рівня - Гетманцев

Поки що в державі зберігається макрофінансова стабільність
Головне
Курс долара не впаде до довоєнного рівня - Гетманцев
Валюта, долари Фото: Alexander Mils pexels.com
8 Лютого 2023, 14:29
читать на русском

За підсумками минулого року реальна інфляція в Україні склала 26%, і цей показник уже не відіграється. Війна й надалі чинитиме тиск на курс національної валюти. Але якщо міжнародна фінансова допомога продовжуватиме надходити в таких же обсягах, то передумов для нового зниження офіційного курсу гривні не буде.

Таку думку висловив нардеп та голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю Українським Новинам.

"Я не бачу підстав для істотного просідання курсу, але й не бачу підстав для того, щоб курс повернувся до довоєнного періоду. Такого не буде", — сказав він.

Гетманцев зазначив, що за підсумками минулого року реальна інфляція в Україні склала 26%, і цей показник "вже не відіграється". При цьому, інфляція виявилася меншою, ніж прогнозувалася і порівнянна з деякими європейськими державами, каже нардеп.

"Зафіксувавши курс на початку війни, ми мінімізували розвиток девальваційно-інфляційної спіралі. За підсумками першого військового року ми зберегли відносну макрофінансову стабільність, яка забезпечується адекватними золото-валютними резервами Нацбанку і великою допомогою наших партнерів", — сказав Гетманцев.

За словами голови фінансового комітету ВР, триваюча війна в Україні чинитиме тиск на курс національної валюти. Але якщо міжнародна фінансова допомога продовжить надходити в таких же обсягах, то, вважає Гетманцев, вагомих передумов для суттєвої корекції офіційного курсу не буде.

Нагадаємо, банкіри очікують, що позитивні новини щодо майбутньої місії МВФ та вже заявлена міжнародна допомога будуть підтримувати гривню у лютому 2023.

Читайте також