Кузін розповів, чи будуть проводити масову вакцинацію підлітків в Україні

Вакцинація дітей не відрізнятиметься від вакцинації дорослих
Кузін розповів, чи будуть проводити масову вакцинацію підлітків в Україні
Вакцинація Фото: Gustavo Fring з Pexels
23 Жовтня 2021, 16:57
читать на русском

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, в Україні наразі не планують масово вакцинувати від коронавірусу підлітків.

Про це Кузін сказав в інтерв'ю телеканалу "Дом".

Масова не планується. Зараз основна стратегія, яку ми використовуємо, — що вакцинація підлітків вже дозволена, але дозволена тільки в двох випадках, - зазначив він.

За словами Кузіна, перший випадок стосується дітей від 12 до 18 років зі складними супутніми захворюваннями, переважно неінфекційними. Це може бути онкологія або інвалідність внаслідок якоїсь іншої хвороби. Для таких дітей вакцинація можлива, адже перенесений коронавірус може бути потенційно більш небезпечний для такої дитини. Тому за медичними показаннями ми дозволяємо вакцинацію таких дітей від 12 до 18 років. За бажанням батьків і за умови, що лікар-педіатр теж рекомендує проведення такої вакцинації.

Друга опція — вакцинація дітей або підлітків за так званими соціальними показниками, коли ми розуміємо, що дитина повинна відвідати, наприклад, якусь міжнародну конференцію або брати участь у міжнародній олімпіаді. Держава, яка запрошує її до участі, вимагає щеплення, навіть якщо дитині 13-15 років. За умови надання таких документів ця дитина також отримує щеплення, - зазначив санлікар.

Кузін додав, що вакцинація дітей не відрізнятиметься від вакцинації дорослих. Використовують ту саму вакцину. Єдиною умовою є те, що дітей щеплюють лише однієї вакциною — Pfizer. Використання інших типів вакцин для вакцинації дітей поки заборонено.

Нагадаємо, що у вакцинованих від коронавірусу людей хвороба може проявлятись без симптомів, при цьому вони також можуть заражати інших людей.

Читайте також