Кузін розповів, чи готова система охорони здоров'я до нової хвилі COVID-19

МОЗ закупило додаткові концентратори, щоб забезпечити ліжка киснем
Важливо
Кузін розповів, чи готова система охорони здоров'я до нової хвилі COVID-19
Коронавірус, лікарі у захисних костюмах (фото: УНІАН)
6 Серпня 2021, 07:25
читать на русском

Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, наскільки система охорони здоров'я готова реагувати на нову хвилю COVID-19.

Про це Кузін сказав в етері "Українського радіо".

За його словами, вакцинація — не єдиний шлях боротьби з коронавірусом, але він є найефективнішим зараз.

Так, українцям потрібно продовжувати дотримуватись соціальної дистанції, носити захисні маски та обробляти руки антисептиками. Ці заходи профілактики мають застосовуватися, якщо людина буде відвідувати певні масові заходи або масові скупчення людей.

Кузін порадив людям, які працюють у сфері обслуговування або діяльність яких пов'язана з частими контактами з людьми, дотримуватися цих правил для убезпечення себе.

Над готовністю системи Міністерство охорони здоров'я працювало впродовж літнього періоду. І зараз ми маємо визначені заклади охорони здоров'я як першої хвилі, так і резервної хвилі. Ми знаємо яка лікарня в яку хвилину залучатиметься у випадку понаднормової завантаженості, - зазначив він.

В літній період у МОЗ придбали додаткову кількість концентраторів, в більшості областей вже завершені роботи по монтуванню централізованого кисню. Таким чином, майже всі ліжка, виділені під коронавірусну хворобу, забезпечені або централізованим киснем, або кисневими концентратами.

Не менш важливим є елемент лабораторного супроводу і ми очікуємо впродовж серпня 4-х мільйонів доз ПЛР-тестів, які будуть розформовані по території України. Зараз сформований запас ПЛР-тестів, щонайменше на 3 місяці роботи і точно так само, на рівні кожної лікарні, сформований запас засобів індивідуального захисту, якого вистачить на 3 місяці. Відбувається оновлення клінічних протоколів, - додав санлікар.

За його словами, певна частина коштів на лікування таких хворих вже є і вона використовується на лікування пацієнтів. Зараз вистачає коштів для безперешкодного надання медичної допомоги до кінця року в умовах помірного навантаження на систему охорони здоров'я. Якщо ці кошти закінчуватимуться, зазначив Кузін, то МОЗ звертатиметься до уряду за додатковим виділенням коштів.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна готова до осінньої хвилі пандемії COVID-19 нарівні з країнами Європи.

Читайте також

1