Квітень в Україні буде аномально теплим та сухішим за норму

На початку місяця ще можливі заморозки, але снігу вже не очікується
Квітень в Україні буде аномально теплим та сухішим за норму
Погода, Великдень (Фото: pexels)
3 Квітня 2024, 15:45
читать на русском

Як і прогнозували синоптики, у кінці березня та на початку квітня температурні показники значно перевищили норму. Таку аномально теплу погоду прогнозують протягом усього квітня.

Про це розповів кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

За його словами, у березні нинішнього року на переважній території нашої країни спостерігалася спокійна, аномально тепла погода. Опади випадали відносно рівномірно за територією, більшість із яких відзначалася у західних, центральних та північних областях. 29 березня внаслідок проходження циклону місцями фіксувалися грози, град та шквалисте посилення вітру. Згідно з розрахунками деяких довгострокових чисельних моделей, подібний характер погоди очікується і у квітні.

За його прогнозом, на більшій частині Європи переважатимуть південно-західні та південні повітряні потоки, які забезпечать переміщення у більш високі широти теплого повітря з Північної Африки та акваторії Середземного моря, а також з боку Малої Азії. Відповідно, температурне тло стабільно перевищуватиме кліматичну норму, особливо у країнах Балканського півострова, а також місцями на сході Європи.

Циклонічна діяльність, як очікується, буде зосереджена переважно у країнах західної та центральної Європи. Тут часто проходитимуть атмосферні фронти у супроводі злив, місцями з грозами та градом, а також посиленням вітру до небезпечних значень. У східній Європі атмосферний тиск очікується вищим, а повторюваність циклонів та контрастних атмосферних фронтів набагато нижча. Тому загальна кількість опадів може виявитися нижчою за норму. Протягом квітня не виключені короткочасні вторгнення холоду з північних регіонів, проте вони матимуть епізодичний характер та істотного впливу на середню температуру місяця не матимуть.

На території України перша половина квітня прогнозується аномально теплою, в окремі дні денна температура повітря підвищуватиметься до +20 - 25 °С, у західній та південній частині місцями +26…+28 °С; а вночі коливатись в межах +3…+10 °С. На півночі Лівобережжя можливі нічні заморозки наприкінці першої декади до 0…-5 °С, переважно у пониженнях рельєфу і вздовж річок. Однак, приблизно з 9 - 10 квітня ночі стануть помітно теплішими по всій країні. У середньому протягом місяця температура повітря виявиться на 2 – 3,5 °С вищою за кліматичну норму.

Опади випадатимуть переважно у вигляді дощів, в окремі дні місцями можливий дрібний град та грози. Загальна кількість опадів очікується недостатньою у більшості областей, оскільки переважатиме поле підвищеного атмосферного тиску по всій південно-східній частині Європи. Імовірність випадання снігу незначна (за винятком Карпатського регіону, де сніг у квітні є нормою). Таким чином, сумарна кількість опадів за місяць очікується приблизно на 20 – 30 % нижче за середні багаторічні показники. У зв'язку з тенденцією розвитку посухи в деяких областях зросте рівень пожежної небезпеки.

Нагадаємо, на початку квітня очікується незвичайно тепла погода, що буде спричинено південно-західними вітрами, які принесуть тепле повітря з Балканського півострова та країн Середземномор'я. Попри теплу погоду, місцями будуть короткочасні дощі різної інтенсивності з випадками гроз. У другій половині тижня очікується короткочасне похолодання, яке найбільше відчутне буде у північних областях, тоді як південну частину країни практично не зачепить. Проте з вихідних 6-7 квітня очікується приплив нової порції субтропічного повітря, що призведе до підвищення температур як удень, так і вночі по всій країні.

Читайте також

1