Роботи стає все більше: календар городника на квітень-2024

Середина весни — період активних робіт для городників і садівників.
Ексклюзив
Роботи стає все більше: календар городника на квітень-2024
30 Березня 2024, 20:50
читать на русском

Середина весни — період активних робіт для городників і садівників. Світловий день досить довгий, температура повітря підвищується, ґрунт також прогрівається, тому на ділянці стає все більше роботи. І хоча у квітні ще можуть бути заморозки, холодний вітер та навіть інколи пролітати сніг, усе ж це сприятливий період для посадки чи посіву багатьох культур.

Якщо у вас є теплиця чи парник, туди можна пересадити розсаду, яка до цього росла у домашніх умовах. А якщо у вашому регіоні досить тепло — то і на грядку під тимчасове укриття. Перед пересаджуванням розсаду варто загартовувати, щоб підготувати до зростання на вулиці.

Про це пише Аптека садівника.

У квітні сіють насіння холодостійких культур у відкритий ґрунт. Морква, салат, рукола, редиска — насіння цих культур починають проростати за температури вже 4-5 °C, хоча й повільно. А якщо ще нещодавно посіяли щось на розсаду, такі рослини потребують щоденного догляду: полив, розпушування ґрунту, дотримання температурного режиму.

В саду робота теж знайдеться. Якщо весна суха, дерева й кущі поливають, а ще обов’язково вносять у пристовбурні кола добрива. Також зараз можна посадити саджанці дерев та чагарників, особливо ті культури, які не рекомендується садити з осені. Чим тепліше на вулиці, тим активнішими стають шкідники. А за підвищеної вологості поширюються збудники хвороб. Потрібно діяти на випередження і провести профілактичні обробки інсектицидами та фунгіцидами. Ділянки, де вже вегетують бур’яни, варто обробити гербіцидами.

Варто приділити увагу і газону. Якщо ще не проводили вичісування та видалення відмерлої трави, варто це зробити. Так буде видно пусті ділянки, де варто підсіяти насіння газонної трави. Також не завадить провести обробку проти хвороб та підживити газон, щоб трава мала насичений колір і була густою.

Завчасно спланувати агрозаходи на найбільш сприятливий для цього день допоможе місячний посівний календар садівника та городника на квітень 2024 року. Він підкаже сприятливі дні, коли найкраще сіяти овочі та квіти, коли садити саджанці багаторічних культур, а коли — проводити обробки засобами захисту. За його допомогою ви матимете під рукою приблизний план дій на цілий місяць, щоб встигнути все і не забути про важливі агрозаходи. Щоб під час таких активних робіт знайти час для відпочинку, зазирайте також до посівного календаря. Він підкаже дні, коли краще нічого не садити — тоді й можна влаштувати вихідний, щоб набратися сил.

1 квітня

Вдалий час, аби посадити саджанці дерев та кущів, адже багаторічники будуть довго рости, а плодові — ще й давати гарний врожай.

Садіть саджанці абрикоси, вишні, аґрусу, персика, смородини. У квітні ще можна обирати саджанці із відкритою кореневою системою. Не забувайте, що на момент посадки яма для саджанця вже повинна була бути готовою і з внесеними добривами. Обирайте для молодих рослин тихі місця, не під кронами дорослих дерев та не в тіні будівель.

Можна провести щеплення живцями, які нещодавно заготовляли.

2 квітня

Продовжуйте посадки плодових дерев та ягідних кущів, а також декоративних багаторічників. Форзиція, магнолія, барбарис — багаторічні кущі, які стануть окрасою вашого весняного саду.

Якщо у вашому регіоні весна скупа на опади, варто полити дерева та кущі в саду. Після цього можна розпушити ґрунт, щоб повітря краще потрапляло до коренів. Разом із поливом часто вносять і добрива, розвівши їх у воді. Можна використати як органіку, так і комплексні мінеральні добрива. Особливо важливий у цей період азот.

Полийте кімнатні квіти і розсаду, після цього так само важливо розпушити землю. Якщо нещодавно сіяли овочі або квіти на розсаду і помітили сходи, зніміть плівку і поставте ємності у місце, що добре освітлюється. Слідкуйте за температурним режимом для розсади.

3 квітня

Продовжуйте ті ж справи, що і в попередні дні. Можна виконувати фактично всі роботи, які важливі у цей час.

Якщо яблуні, груші та інші зерняткові знаходяться у фазі зеленого конуса, їх слід обприскати проти поширених хвороб та шкідників: парші, борошнистої роси, плодових гнилей, яблуневого квіткоїда, букарки, брунькового довгоносика.

4 квітня

Посів на розсаду або в ґрунт краще відкласти. Посадку саджанців також не рекомендується зараз проводити. Згідно з календарем рослини будуть погано рости, а врожай зовсім вас не порадує.

Тому краще зайнятися ділянками, де ще не ростуть культурні рослини. Якщо на грядках, де скоро плануєте сіяти овочі чи садити картоплю, активно вегетують бур’яни, варто обробити їх гербіцидами.

5 квітня

Крім того, що не рекомендується сіяти та садити нові рослини на ділянці, не варто і поливати ті, що вже є. полив може викликати хвороби кореневої системи, наприклад, чорну ніжку. Вносити добрива також не варто, щоб не нашкодити культурним рослинам.

Та якщо все ж є ризик виникнення чорної ніжки, після посіву насіння овочів або після висаджування розсаду варто застосувати препарат Енергодар. Він не лише захищає від хвороб (окрім чорно ніжки ще й ефективний проти кореневих гнилей, плісняви насіння), а й підвищує імунітет рослин, стимулює їхній ріст та розвиток.

Перекопайте ділянку під посадки, розрівняйте землю — підготуйте її до майбутніх посівів та посадок культурних рослин.

6 квітня

Можна сіяти фактично всі овочі, адже врожай вас порадує кількістю і якістю.

Оскільки ще не дуже тепло, можна посіяти холодостійкі культури. Насіння моркви починає сходити вже за температури 3-5 °C, але в такому випадку чекати сходів доведеться довго. Та навіть якщо насіння вже зійде, у фазі сім’ядолей морква витримує зниження температур до -3-5 °C.

Якщо ще цього не зробили, то дістаньте для пророщування бульби картоплі. Залишити їх варто за температури 15 °C приблизно на місяць. Заодно огляньте, чи немає зіпсованої або із гнилями — такі одразу видаліть.

7 квітня

Під цим знаком можна і пересаджувати розсаду. Якщо у вашому регіоні досить тепло, пересадіть загартовану розсаду під тимчасове укриття, а якщо не впевнені в погодних умовах — то в парник або теплицю. У тих регіонах, де для пересаджування розсади ще холодно, можна починати її загартовувати. Винесіть спершу розсаду на балкон або на вулицю на 1-2 години. Наступного дня винесете вже на довше — і так поступово збільшуйте час перебування рослин на свіжому повітрі.

Можна поливати рослини і розпушувати після цього землю. Якщо весна суха, поливайте не тільки розсаду та кімнатні рослини, а й дерева та чагарники. Важливо в цей період не заливати рослини, щоб не викликати загнивання коренів. Це ж стосується і внесення добрив — дотримуйтеся інструкцій, які вказав виробник.

8 квітня

Не найкращий час, аби проводити активні роботи на ділянці. Особливо це стосується закладання нових рослин. Також не варто зараз поливати та підживлювати культурні рослини.

Можна дістати з погреба бульби картоплі, щоб проростити їх. Залиште бульби за температури 15 °C приблизно на місяць. Огляньте бульби, чи не з’явилися зіпсовані та уражені хворобами. Такі краще одразу видалити, щоб не посадити їх на ділянці.

Якщо випав ясний теплий день, можна зайнятися ділянками, де ще нічого не росте. Грядки слід перекопати та розрівняти землю. Якщо вже почали проростати бур’яни, видаліть їх, щоб грядки були максимально готові до посадок чи посівів.

9 квітня

Сьогодні можна відпочити, якщо йде дощ або на вулиці дуже холодно. Наберіться сил, адже сезон тільки набирає обертів.

Якщо ще не зняли укриття кущів троянди чи винограду, час це зробити. Саме заняття для похмурої погоди. Знімайте укриття поступово, щоб рослина звикала до свіжого повітря. Слідкуйте, щоб під час процесу не пошкодилася лоза винограду.

Утеплення полуниці також зніміть. Далі видаліть сухе та пошкоджене листя, розпушіть землю. Пізніше, коли буде сприятливий для цього час, підживите полуницю.

10 квітня

Можна повертатися до посівів культур. Продовжуйте садити саджанці плодових дерев, адже такі рослини будуть добре рости, укорінюватися, даватимуть плоди довгі роки.

Садити можна саджанці з відкритою і закритою кореневою системою. Перевага останніх в тому, що садити їх можна навіть влітку, вони добре і швидко приживаються та починають рости. Плодоносити такі рослини також починають раніше, ніж ті, що з відкритою кореневою системою.

У підготовлену ямку посадіть саджанець, присипте землю та трохи втрамбуйте. Добре полийте і не забудьте про опору, щоб молоді рослини не пошкодилися під час сильного вітру.

11 квітня

Вдалий час, щоб полити рослини, і не тільки ті, що ростуть в домі. Полив потрібен як під час посадки саджанців, так і рослинам, які вже ростуть в саду чи на грядках. Проведіть підживлення азотовмісними добривами, адже саме азот зараз потрібен рослинам. Це можуть бути як мінеральні, так і органічні добрива.

Після того, як вичесали газон, стали помітні пусті ділянки, які варто засіяти насіння. Бажано обрати таку траву, що вже росте. Як і деревам, газону навесні потрібне підживлення. Краще обрати спеціальні добрива для газонних трав, купити які можна у спеціалізованих магазинах.

Можна закладати органічні решти на компост, видаляти бур’яни, проріджувати густі сходи.

12 квітня

Не рекомендується сіяти багато овочевих культур. Краще обрати декоративні ампельні або в’юнкі рослини. Особливу популярність мають однорічні квітучі рослини, що в’ються. Вони невибагливі до ґрунту, швидко ростуть, а ще їх існує велика різноманітність, тому кожен зможе підібрати щось для себе.

Наприклад, настурцію та іпомею можна сіяти одразу у відкритий ґрунт, але можна виростити і розсадним способом, якщо у вас ще холодно. Під час вибору однорічників враховуйте місце їхнього розташування. Адже одні добре ростуть на сонячних ділянках, а іншим краще у півтіні.

Поливати рослини зараз небажано. Можна прорідити густі сходи, розпушити міжряддя, повидаляти бур’яни.

13 квітня

Продовжуйте займатися тими ж справами, що й раніше. Можна навіть трохи перепочити, як дуже втомилися. Звісно, у розпал сезону зробити це трохи складно, тому посійте квіти та листяні декоративні в’юнкі рослини.

Часто багаторічні квіти восени залишають з відмерлою наземною частиною. Час її обрізати, щоб дати можливість рости новим паросткам. Грядки, де ще нічого не росте, перекопайте та розрівняйте. Якщо в теплиці чи під тимчасовим укриттям якісь культури дали сходи, прорідіть їх та підгорніть.

14 квітня

Посійте бобові культури, капусту кольрабі, пекінську, білоголову, редиску. Рослини сформують міцний корінь та дадуть гарні, смачні плоди.

Можна замочити насіннєвий матеріал у стимуляторах росту. Закладайте органічні рештки в компостну яму. Можна вже поливати рослини, розпушувати після цього ґрунт, проріджувати загущені сходи. Видаліть зайві вуса суниці, та поросль біля кущів і дерев. Можна проводити щеплення, видаляти бур’яни.

Розсаду, що готова до пересаджування, висадіть під укриття чи в теплицю.

15 квітня

Якщо у вашому регіоні вже достатньо тепло, можна садити бульби картоплі. Для цього ділянка вже повинна бути перекопана, також потрібно перед посадкою видалити бур’яни. Та якщо у вас ще зарано для цього агрозаходу, передивіться посадкові бульби, чи всі вони здорові та неушкоджені.

Загляньте і до розсади. Важливо регулярно поливати рослини, але так, щоб не було застою води. Розпушуйте ґрунт, пікіруйте сіянці за потреби, загартовуйте розсаду, яка скоро переїде на постійне місце вирощування.

Посійте насіння редиски, салату, капусти, шпинату, моркви. А якщо сходи на грядках вже з’явилися, їх варто прорідити.

16 квітня

День більше підходить для відпочинку, щоб з новими силами продовжити роботу. Сіяти та садити рослини не варто, адже вони будуть погано рости, а врожай також буде низьким. Поливати та підживлювати культурні рослини також не рекомендується.

Займіться ділянками, де ще нічого не росте, і підготуйте їх до посадок чи посівів. Якщо хочете, щоб газонна трава відростала довго, покосіть її зараз.

17 квітня

Крім захисту газону від бур’янів варто подбати і про майбутній врожай плодових культур. Одним із найбільш поширених шкідників різних культур, зокрема яблуні, груші, айви є попелиця. Яблунева попелиця висмоктує сік із бруньок, листків, зелених пагонів і вводять всередину тканин отруйні для рослин ферменти слини, внаслідок чого листки деформуються, пагони викривляються і відмирають. Для захисту кісточкових від попелиці, а також яблуневого квіткоїда, листоблішок, а ще парші та борошнистої роси, радимо провести обробку засобами захисту.

18 квітня

Можна перепочити день, або ж займатися такими справами на ділянці, які не заважатимуть росту культурних рослин.

Якщо вирощуєте квіти на продаж, їх можна зрізати для транспортування і створення чудових квіткових композицій. Якщо помітили на кущах або деревах пошкоджені частини гілок, їх краще видалити.

19 квітня

Сіяти овочеві культури або садити саджанці плодових не варто. Однак це вдалий період для посадки і посіву квітів. Вони будуть рясно і гарно цвісти.

У квітні ще можна садити саджанці троянд, причому різних видів. Оберіть для рослини південну сторону, захищену від холодних вітрів. Обирайте також ділянку, де немає близького до поверхні розташування ґрунтових вод. Пам’ятайте, що посадкова яма повинна бути готова приблизно за тиждень до посадки. Перед посадкою обріжте пагони і залишіть по 4-6 бруньок. Поставте рослину в яму вертикально, присипте землею і гарно полийте.

20 квітня

Займіться посівами квітів. Одно- і багаторічники стануть окрасою будь-якої ділянки, навіть якщо вона у вас невелика.

Обирайте квіти залежно від того, де плануєте їх садити. Адже одні люблять багато сонця і тепла, іншим краще в тіні та прохолоді. Комбінуйте між собою високорослі та низькорослі для створення прекрасної ярусної клумби. Але враховуйте також період цвітіння усіх квітів, їхню потребу у волозі та підживленнях.

За календарем садівника та городника на квітень можна підживлювати рослини. Особливо потрібен зараз їм азот, однак інші основні та мікролементи також не забувайте для збалансованого живлення.

21 квітня

Підгорніть сходи, якщо такі вже з’явилися, бур’яни видаліть та прорідіть дуже густі сходи. Сійте будь-які види капусти, огірки, гарбуз, редьку, кабачки. Із зелено-пряних посійте шпинат, коріандр, салат, м’яту. Вдалий час для укорінення кімнатних рослин, а також пересадки тих, які влітку плануєте тримати на вулиці.

Не варто проводити зараз щеплення. Але якщо плануєте цю процедуру в майбутньому, можна заготовити живці. Рослини можна поливати, разом із поливом варто внести і добрива або ж провести підживлення по листу.

22 квітня

Продовжуйте сіяти овочі, квіти, інші культури, які бажаєте виростити. Можна пересадити розсаду під тимчасове укриття або одразу у відкритий ґрунт, якщо погодні умови дозволяють.

23 квітня

У південних регіонах інколи в цей час уже можна садити картоплю. А перед тим, як висадити, бульби можна обробити інсектицидом для захисту від шкідників. Колорадський жук і його личинки — чи не найстрашніший шкідник пасльонових. Личинки жука живляться м’якушем листків. Шкоди завдають також і дорослі особини.

24 квітня

Час дати собі та рослинам перепочити.

Якщо певні ранньовесняні квіти вже відцвіли, можна викопати їхні цибулини, висушити і закласти на зберігання. Обов’язково огляньте їх перед цим і не закладайте зіпсовані або уражені хворобами. Огляньте картоплю, якщо дістали для пророщування. Гнилі та зіпсовані екземпляри видаліть, а здорові бульби посадите у більш сприятливий для цього день.

Провітріть розсаду, винесіть її на вулицю для загартовування. Можна покосити газонну траву, якщо вона вже почала відростати.

25 квітня

Сприятливі дні для посіву у квітні настають під знаком Скорпіона. Цей знак вважається одним із найбільш родючих. Насіння швидко сходить, рослини так само швидко ростуть. Плоди будуть смачні, соковиті, кількість врожаю також вас порадує.

Можна сіяти горох, капусту, редиску, салат, руколу, гарбуз. Також посійте насіння квітів у ґрунт, які не бояться холоду. Полийте дерева та кущі, якщо немає опадів. Разом із поливом можна внести і добрива у пристовбурні кола. Не забувайте, що зараз азот важливий, але й інші елементи живлення також.

Перенесіть розсаду в теплицю або й висадіть у відкритий ґрунт, якщо погодні умови дозволяють. Перший час можна облаштувати тимчасове укриття.

26 - 27 квітня

Овочі та плодові культури поки що садити не рекомендується, якщо не хочете отримати малий врожай. Також не варто поливати рослини та проводити обрізку.

Однак непогано будуть рости культури з коротким періодом вегетації, тому займіться посівами пряних і зелених культур, які швидко ростуть.

Приділіть час розсаді, яка ще чекає часу пересадження на город. Її потрібно провітрювати та поступово готувати до природних умов. Виносьте на балкон чи веранду горщики з рослинами спочатку на одну-дві години. Час поступово збільшуйте, щоб перед пересаджуванням вони могли знаходитися на свіжому повітрі цілодобово.

28 квітня

Продовжуйте посів зелені, яка швидко росте. Також у цей період можна садити або сіяти декоративні рослини.

Для початку треба визначитися з ідеальним місцем для декоративної рослини. Особливо якщо це багаторічна культура. Площа місця також має значення — вона повинна відповідати розмірам куща, щоб дорослій рослині не було тісно. Найкраще садити рослини вранці або у похмуру погоду. Саджанці із закритою кореневою системою приживаються швидше і краще, тому якщо є змога, обирайте саме такі екземпляри.

29-30 квітня

Садити вже можна не лише декоративні кущі, а й плодово-ягідні культури. Посадіть персик, абрикос, сливу, черешню, аґрус, полуницю. Ті ж рослини, що у вас уже ростуть на ділянці, можна полити та підживити комплексними добривами або органікою. Вносити добрива можна під корінь і по листку.

Видаліть бур’яни у міжрядді та на порожніх грядках, щоб підготувати їх до посіву культурних рослин. Знищіть бур’яни і в саду та у квітнику.