Лазеротерапія в реабілітації: міфи та легенди

Він нібито впливає на тканину лазерним випромінюванням
Лазеротерапія в реабілітації: міфи та легенди
Міфічні методи лікування
15 Квітня 2024, 23:57
читать на русском

Одним із напівміфічних методів вважається й лазеротерапія. В його основі – вплив на тканину лазерного випромінювання з певною довжиною світлової хвилі.

Про це йдеться у публікації Міністерства охорони здоров'я України.

Серед ефектів, які приписують цьому виду терапії, зокрема:

  • протизапальний,
  • знеболювальний,
  • протинабряковий,
  • загоювальний.

Спектр використання – широкий. Та зазвичай лазер застосовують у разі ревматичних і дегенеративних захворювань опорно-рухового апарату, пролежнях, м'язових спазмах та для загоєння ран.

Однак, з огляду на наявні дані, фахівці заявляють, що лазер, в кращому випадку, може бути лише доповненням до доказової й ефективної реабілітаційної допомоги.

Тому необхідні більш ґрунтовні та якісні дослідження щодо цього методу.

Які методи також не дієві

Додамо, що недієвим методом реабілітації також вважається ампліпульс. Цей спосіб лікування та реабілітації століття тому набув неабиякої популярності.

Зокрема, силу струму на приладі збільшують, доки пацієнт не відчує вібрацію, поштовхи чи легкий електричний удар. Апарат нібито має протизапальну, протинабрякову, судинорозширювальну та розсмоктувальну дії.

Однак, якісних доказів його дії в міжнародних медичних базах даних немає. Тому метод вважають недієвим.

Інший недієвий метод реабілітації - ультразвук. Такий апарат має всього два фактори дії: тепловий і механічний. Втім, жоден із них не гарантує клінічний результат під час лікування чи реабілітації пацієнтів.

Сучасні дослідження демонструють, що довгострокові переваги від застосування ультразвуку - мінімальні, а ефективність самого методу майже не відрізняється від фіктивного ультразвука.

Магнітотерапія також вважається недієвою. Вона передбачає застосування слабкого статичного магнітного поля від постійного магніту, який накладається на тіло.

Однак, метод вважається науково недоведеним, особливо для полегшення болю, що є одним із найпоширеніших застосувань. Дослідження статичних магнітів показують їх неефективність при хронічних болях, остеоартриті та ревматоїдному артриті.

Нагадаємо, хірургічні операції безоплатні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнта. Анестезія для пацієнтів в Україні є безкоштовною у рамках пакетів Програми медичних гарантій. Анестезія є частиною медичних послуг і має бути надана безоплатно, незалежно від того, чи є процедура плановою, чи невідкладною.

Читайте також